兩父子有機會合併

48 回覆
3 Like 2 Dislike
講詳細少少, 訊聯 TDMA 比 CSL 收購後轉品牌做 1+1, 之後主流係 GSM 雙頻同 PCS 1800, 1+1 客量急速下滑, 於是 CSL 放棄營運 TDMA (即 1+1), 所以將訊聯嘅客轉去新世界傳動網
當時6個PCS1800牌,電訊數碼為首一班call台叫八方,投咗一個,其他有訊聯 Orange 新世界 華潤萬眾 Sunday

Sunday玩任用

及後有一年dual band 機即900/1800

開始合併,結果兩間未真出就冇咗(人地,$88任用,你得100分鐘,係玩到deadline前一定要launch,否則收回)

CSL收購訊聯,玩1010 123 1+1

電訊數碼賣俾數碼通叫extra,之後代理extra幾年,再轉新世界

新世界第一個玩ADSL 電話 plan 合併sell

萬衆死頂,之後投4G再買俾中移

Orange則用LG CDMA送機加黎明全智賢等韓國廣告

以為好開心㗎,每星期嗰CDMA同PCS1800逐個站開通,之後就有人匯報

仲要百老匯玩簽約extra送三個月200分鐘plan同任選number,之後免費轉台去csl或3又送幾個月
CSL同電訊數碼合營新世界傳動網以WiKi資料係2008年,但我2007年以前係peoples用戶?所以我先話怪
以你講嘅時序,就啱我嘅印象…
當時出PCS1800,一部愛立信都要3千,StarTAC膠version都千幾,唔好講嗰啲Nokia

及後dualband,Nokia成5千,只係6150 model

所以玩過Nokia轉iPhone嗰班成年人又點會覺得依家啲電話貴
講番正題,我唔想搞搞吓變大陸咁三分天下。以前香港電訊台八花齊放,因為頻譜問題又合併又收購縮吓縮吓,縮到依家得番四大台。無得選擇,仲要衰到三個台用華為設備…
香港市場萎縮壟斷
當年 NOKIA 鬚刨皇 8810 / 8850 係成萬蚊一部
但係多咗嘅係咪又要公開競投?
咁到時SMT咪可以買返
仲搭黨鐵?
加上冇load空氣好耐
我個電話號碼都係Sunday 出
orange?
大細仔都唔識run
已經無人理樓主句9up,變咗懷舊post.
本身佢地4g 已經一齊搞 合資公司黎投
所以要合併技術上唔難
但3係和記資產,和記又係上市公司,咁做未必過到股東果關
睇錢
仲有冇人記得訊聯網絡、失去聯絡,同古惑仔時間,通話分鍾無限

csl英國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞