黃杏秀 遺憾 阿叻 絕後 秀姑 親述 不育慘況:發現卵巢含晒膿

22 回覆
5 Like 0 Dislike
週二( 19日)無線慶祝 46週年台慶,本應上下一心普天同慶,但適逢發牌風波仍未收科,全城圍插無線寡頭壟斷,令台慶蒙上陰影。
無線本已多事之秋,但向來口不擇言的阿叻(陳百祥)卻火上加油,連日向網民挑機惹禍,有網友不單發起“萬千熄機賀台慶”,台慶當晚更到電視城門外撒溪錢“贈興”。
面對網友,阿叻口沒遮攔,但對住風雨同路近 40年的賢內助黃杏秀,阿叻卻一改臭口作風,人前人後不停贊秀姑。對於秀姑多年未有所出,阿叻戲言:“冇仔生仲好!”而多年來從未接受過訪問的秀姑,日前獨家向本刊透露,指自己不能為阿叻繼後而感到遺憾,更首度透露不育原因,是當年腹膜炎導致卵巢含膿,從此不能再懷孕。

撐老公
黃杏秀護夫情切,在微博開火反駁網民,呼籲大家“開電視做善事”。
由於王維基的香港電視不獲發牌,觸發全城抵制無線的電視霸權,有網民發起“ 1119”台慶熄電視,以行動抗議一台獨大。面對網民來勢洶洶,每年有份做台慶司儀兼身為無線大股東陳國強(殼王)老死的阿叻,連日臭口護主,一時說收視得兩、三點會跪返屋企,更表示自己寧願死咗去。其後又開出盤口,指若有三十點收視,便捐三百萬做善事,令台慶夜變駁火戰場。週三( 20日)中午,無線公佈台慶平均收視 29點,最高收視 31點,無線亦承諾會捐 310萬到七間慈善機構。雖然兩個收視點都比去年台慶下跌 5點,阿叻總算輸唔曬。

婚前知不育
其實今年 62歲阿叻,經常牙擦認叻,但為人用情專一,身邊老伴,多年來只得黃杏秀一個。二人當年相識未夠兩年,於 79年便在菲律賓秀姑家鄉結婚,當時秀姑乃無線當家花旦之一,阿叻卻是大茄一名。為免影響秀姑星途,二人決定秘密結婚。不過婚後不久,秀姑決定息影,樂做阿叻背後的女人。對此,阿叻直認:“佢咁靚咁叻,我第一眼見佢,已經覺得佢系天使下凡,當時我覺得佢襯得起我,咪俾佢同我喺埋一齊囉!佢眼光都好好,揀到我!”招積本色不變。
而不下一次講過自己不恨生仔的他,對於秀姑多年無所出,阿叻坦言結婚前一早知情。 “我同佢結婚前都知啦(指女方不育)!冇所謂喎,我12歲嗰年已經同自己講將來唔要細路?啦!咁鬼煩,我又唔識教,只會縱佢哋,冇細路咪仲好,依家我有六隻馬、五隻狗,我咪當佢哋系細路仔囉,佢哋聽教聽話,唔使我操心!”
腹膜壞死
阿叻口說“冇所謂”,但身邊另一半卻對自己不育,未能為丈夫繼後而耿耿於懷。週二( 19日)台慶日,一直伴隨阿叻跟出跟入打點一切的秀姑,望見老公入了錄影廠做台慶司儀後,便向記者娓娓道出和阿叻相識經過,更爆出不育的慘痛經歷。
記者:記秀姑:秀
記:你最初點識阿叻?秀:訓練班嗰陣同溫拿成班去玩,佢(阿叻)揸車送我哋返屋企,我係最後落車,佢同我傾偈同埋交換電話,之後就約會,大家有feel嘛,好快就一齊。
記:當時覺得佢個人點?
秀(忍唔住甜笑):覺得佢認叻,成日話自己靚仔又有本事,我同班同學仔講呢個人咁囂士,嫁著佢就慘,哈哈,點知自打嘴巴!
記:冇小朋友,有冇覺得遺憾?
秀:其實後生嗰陣都想有,係有小小(遺憾)嘅,唔生一件事,但冇得生又係另一回事。
記:經過係點?
秀(抿一抿嘴):嗰陣拍劇好忙,盲腸穿咗都唔知,見肚痛去咗浸會(醫院)睇醫生,醫生幫我檢查嗰陣,覺得左腹好痛。當時醫生懷疑我腹膜炎同埋有婦科病,叫我入院 check,但我當時拍緊《十三妹》,見到唔再痛就冇理。一個月之後拍完劇,個肚又痛痛哋,再去睇婦科,醫生 check到我左腹有個大過雞蛋嘅瘤,驚係惡性要即刻開刀。
記:阿叻當時點?
秀:佢成個騰曬,我諗好多人未見過佢喊。我推入手術室嗰陣,佢喊到花面貓咁,好似做戲咁,叫我唔好有事。我見佢隻手都震曬,嗰刻雖然好驚,不過老實講,見到佢咁樣,自己都有啲感動!

17/11遺失手機
上個賽馬日,阿叻夫婦專程到馬會捧郭富城場,但遭網友狂插,惹全城反感的阿叻神不守舍,竟然遺失手機,摷極揾唔番。身邊秀姑亦緊張摷埋一份,事後問阿叻會否怕流出與老婆蜜照,他笑笑口說:“有好多呀,不過最衰有著衫。”
記:點解會導致不孕?
秀:入手術室時醫生話兩個鐘搞掂,點知最後做咗六個鐘。佢同我講,話㓥開咗至知成個下腹已經發炎含膿。醫生幫我攞(內臟)出嚟洗乾淨再收番入去,佢話我唔死得算大命。其實當時我下半身有好多個器官已經受感染含曬膿,當中包括一邊輸卵管同一邊卵巢,我唞咗足足三個月先出得院。醫生同我講過,有仔女嘅機會好微。其實我有問過阿叻,話如果佢想我生,有朋友可以介紹醫生俾我。不過阿叻話我做咗咁大手術,唔好再揾命搏。
記:因為呢件事,所以嫁俾阿叻?
秀:其實一半半啦。當時住喺菲律賓嘅爸爸媽媽話要同我一齊移民美國,咁我同佢(阿叻)拍緊拖嘛,咁點得啫。於是咪同佢結婚,等爸爸媽媽個心定啲囉!
記:阿叻叫你婚後退出娛圈?
秀:其實當時佢已經好多戲要拍,我又有劇拍緊,試過成個月都見唔到一次,我覺得咁樣好難維持關係。最後事業同家庭,我決定要家庭。
記:阿叻話過俾曬啲錢你,係咪真?
秀(哈哈大笑):一半半啦,佢鍾意玩股票唔鍾意買磚頭。咁我同佢有同一個股票戶口,咁算唔算俾曬我呢?早兩年因為舊居(九龍塘雅翠苑)住咗三十幾年要裝修,我哋商量買過層新樓,佢同我講話啲錢俾曬我啦,叫我出錢買。我話好呀,點知最後佢話淨係落我一個名得啦。其實間屋兩個都有份住,落邊個名有乜所謂!
冇人性咪無仔生囉 就係咁簡單
唔洗兜啦
自認有 13億精子
對於秀姑不育,阿叻對住記者最初依然不脫牙擦本色:“冇得生咪仲好,嗱!講明先呀,醫生話我有13億活躍精子!”但當記者談到秀姑當年差點性命不保時,阿叻終於收起得戚表情,認真地說:“其實同佢一齊咁耐,佢好清楚我嘅缺點,狂妄自大、亂噏一通。反而咁耐以嚟,佢嘅缺點,我一啲都揾唔到,我真係好多謝佢包容我!”看來只有秀姑真的可以治得住阿叻。
阿叻不介意黃杏秀被指不育
對於有傳阿叻搞這場台慶“大龍鳳”是跟老闆陳國強夾計,目的是要搶收視,阿叻昨日否認傳聞,他並無跟陳國強通電話,他認為熄電視關無線的事,發牌則是政府的事,不要全部拉埋一齊講。
至於有指黃杏秀卵巢含膿而不育,阿叻說:“這是30多年前的事,我不介意不育的標題,我真係冇仔生,有就大件事。我沒有遺憾,亦喜歡二人世界。”

秀姑不簡單
現年 57歲的秀姑(黃杏秀),卅多年前為無線力捧三大花旦之一,與鄭裕玲、趙雅芝齊名。
秀姑出身無線第四期藝員訓練班,拍過唔少劇集,演古裝俠女最為人熟悉,當時更有俠女之稱。數到最大膽演出,非 80年無線劇《風雲》莫屬,當中一場秀姑被吳孟達強奸的戲份,哄動娛圈,反而當年的陳百祥只是無名小卒。直到87年阿叻憑電影《精裝追女仔》才竄紅,見阿叻事業現曙光,秀姑計劃退出娛圈,翌年拍完無線劇《南拳蔡李佛》後,她便全職幫阿叻打理大小事務,做阿叻背後的女人。
抵死
利申 殘體字轉返正體 有漏屌細力啲
好彩佢無得生,唔係就真係累到佢下一代
冇仔送終
你唔喊唔郁,我咪俾奶你食囉
六點後停止討論陳百祥

點解可以比你條廢柴搶晒啲頭條

醒呀
香港人
Focus 返主線
求求大家不推文回覆
上天一早知廢老叻係仆街,所以咁對佢
呀叻我祝你有仔送終呀下。
仲以為荷蘭叻係性無能
你點知 譚伯應該有過佢2招 不過都希望佢冇仔送終
其實佢無後對個世界係好事
提名佢拎達爾文獎
你點知唔係
無限中出喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞