啱啱搭巴士,有個藍絲阿叔叫我除口罩,我咳到佢成面都係口水。

484 回覆
6933 Like 42 Dislike
是咁的,我啱啱收工,要搭巴士去親戚屋企。

架巴士幾多人搭。

我行到上層,得返中段一個位。

個位係靠左嘅窗邊位。

隔離坐住一個戴眼鏡,個樣寸寸貢嘅瘦底阿叔。

我行近時,佢已經對我眼睥睥、嘴藐藐咁。

行到佢隔離時,我好有禮貌咁講 "唔該"。

點知個阿叔 "摺" 鳩我一聲。

再勁閪面,極唔情願咁縮埋一邊。

我真係搲晒頭,做乜咁睇我唔順眼?

我坐低冇耐,個阿叔就擰過隔離,同隔離兩個男人傾計。

嗰兩個男人大大隻隻咁,似地盤猛鳩。

佢地一人一句。。。

"班死曱甴,成撚日搞搞震,到時軍隊落黎掃死班撚樣就啱喇!"

"係囉 ,成班都讀屎片,淨係識搞搞震!"

。。。。。。

喺依一刻,我聞到,戰爭前的炊煙味。

因為,我著住黑色衫,同戴緊口罩。

本身我諗住扮聽唔到,耷低頭瞓覺算。

但無奈,佢地愈傾愈大聲。

完全唔顧其他人感受。

我幾次擰過去望望佢。

佢明明見到,但依然興高采烈咁講野。

我終於忍唔住。。。。。。

我輕輕咁拍一拍個阿叔膊頭,好聲好氣咁講:

"唔該可唔可以細聲啲?"

點知個阿叔,用一副"等咗你好耐喇"咁嘅樣,瞪大對眼罵我:

"我傾計關你閪事呀?你戴撚晒口罩咁,睇黎都係死曱甴架喇!你地搞亂晒香港喇!仆街死啦你!"

"戴口罩又點呀?我病都唔戴得呀?"

"係呀!就係病都唔撚戴得呀!政府講撚咗好耐,唔畀戴口罩呀!你知唔知呀?死曱甴!"

我瞄到佢身後嗰兩個猛鳩兄弟,似乎蠢蠢肉動,睇黎想開拖。

我恨自己唔爭氣,冇好好操練身體,只係一條瘦撚。

如果要以一敵三,我真係未必夠揪。

擾攘一輪之後。。。

我靈機一觸,講咗一句。

"咁而家,你係咪要我除口罩?"

"係呀!死曱甴!光明正大駛乜戴口罩呀?你阿媽有冇教你呀?!"

"好囉!我唔戴囉!"

我聽佢講,拉低咗個口罩。

然後。。。。。。

我對住佢塊面,大大力咁咳!!!

仲好有技巧咁,將啲口水,好平均地散落到佢面上。

"屌你老母臭閪呀!!!"

佢一邊不斷用衣袖抹面,一邊問候我娘親。

"咳咳。。。唔好意思,我真係病架,咳咗幾個月都未好。。。咳咳。。。"

我繼續大大力咁咳。

前面坐住一對母子,個阿媽即刻掩住個小朋友個口,並擰轉頭對我講。

"喂!病就戴口罩啦,唔好傳染人呀。" 

"咳咳。。。我都想戴架。但係呢,依位叔叔唔比我戴呀。咳咳咳咳。。。"

我指住個阿叔,阿叔亦激動咁指返住我。

"死曱甴,你扮乜撚野呀?"

"咳咳。。。我唔係扮架。。。我咳咳。。。"

我聲嘶力竭,係咁膊命咳。

後座傳來一把粗獷男聲。

"阿叔你係咪on9架?人地戴口罩,關你乜撚野事呀?"

繼而,乘客們開始起哄。。。

"病都唔比人戴口罩,你邊位呀?"

"比佢戴返口罩啦,一陣傳染我病咗,係咪你賠醫藥費呀?!"

"死癈老,個後生仔要睇普通科,你要睇精神科呀!"

乘客此起彼落嘅狂屌,瞬間令阿叔無地自容。

連佢身後,原本企咗起身嘅兩個猛鳩,都扮到唔識個阿叔咁坐返低。

望住個阿叔,又恨又怕個樣,我差啲忍唔住笑,我問佢。

"咳。。。咳。。。咁我呢,可以戴返個口罩未呀?"

阿叔側住眼望我。

"屌!你戴咪戴,關我閪事咩!"

說完,佢氣急敗壞咁坐返低。

睇怕今次係佢咁大個仔,最撚老尷嘅一次。

佢一坐低,乘客們紛紛拍起手掌,繼續binc。

跟住嗰幾十分鐘嘅車程。

阿叔有嘗試撩下猛鳩講野,但猛鳩只係hea應佢,明顯唔想同阿叔展開深度對話。

阿叔唯有死死地氣咁,鳩㩒下手機。

而我就間唔中,都有交下戲,大大力咁咳幾下。

每次我咳,都有部分人笑住咁又咳兩聲。

恥笑意味甚濃,阿叔就扮聽唔到。

阿叔落車個下,我好有禮貌咁同佢揮手道別。

佢瞪大眼咁睥實我,似又想屌鳩我。

但猛鳩就略推佢向前行:"唉,行啦屌"。

到而家,回想起阿叔個嬲嬲樣,都仲係好好笑。

今次,雖然智取藍絲阿叔。

但事後我都有諗。

如果我比阿叔撩完之後,直接開拖會點。。。

結果應該係,以寡敵眾嘅我,傷得比佢地多。

如果有狗黎到,拉嘅又係我。

阿叔佢地就會笑笑口咁被放行。

所以有時,千萬唔好比一時情緒,衝昏理性。

就算面對挑釁,都要保持冷靜頭腦。

繼而盡快分析,諗出最佳應對方法。

務求令自己扣最少血,而又令對家扣血嘅方法。

香港人!加油!反抗!
11月2同11月3之後,整理左少少資訊,得閒可以入黎一齊傾下
https://lih.kg/1692149
巴打好波!

再誇張啲話埋自己生肺癆
即刻冇人坐喺你附近
大力咳落去
冇是咁的
正呀
推 仲可以狂打乞痴 咳太傷喉嚨
我經常性會咳到嘔
一除就大大個乞嗤噴撚到佢成面都係
Good job
10/10 btw不推文回覆
巴打正呀
個後生仔要睇普通科,你要睇精神科呀!"
好波ching
智取!
阿叔 唔好意思 我有愛滋
不過你唔駛驚 口水要1公升先會傳染
好,很好,非常好。
我都有ff過俾popo逗叫除口罩就咳到佢成面係,不過實俾佢打到仆街
精神勝利法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞