反轉三國改良版-主公快出牌

200 回覆
7 Like 15 Dislike
不過不失,我覺得典偉勁d
應該等邊隻先抽好?
同問 邊隻限勁
睇你打咩陣,魏陣就建議十常侍,不過我冇等齊寶石抽,之前打落碎片都夠換一張限定返來
唔知大家進度如何 分享下萬用/強勢限定卡同玩法

魏國:張遼 > 十常侍 > 郭嘉 > 許褚 >典藏曹操,許褚可被紫色司馬取代
1.十常侍限定
十常侍要配限定郭喜,例如沉默于禁、唔放警戒牌、注意擺位等,令十常侍難以發揮作用。
2.青龍刀張遼
張遼天生四圍高7/7/8/8,會配青龍刀,用作破幕僚,移除對方關鍵牌

蜀國:關羽 > > > 諸葛亮=趙雲=張飛=典藏劉備
1.限關羽
令對手翻面後會回手,可以再出一張牌,極強勢
2.限諸葛亮
隱形配紫色或以上姜維、馬謖,可以好麻煩,但後手較弱
3.限趙雲
配限定諸葛亮發揮出色,若無就一般
4.限張飛
大喝係負面版郭嘉,配限定貂嬋發揮出色,先手較強,後手偏弱
5.典藏劉備
先手放中間,然後接大牌,如果冇沉默/移位就基本無敵,後手弱

吳國:周瑜 =甘寧>>典藏孫權=周泰
1.限定周瑜
出場立即將附近牌翻面,勝率高,麻煩,建議密討
2.限定甘寧
將對方任一角色翻面後,令對方棄全部手牌再補回相同數量牌,破壞對方核心玩法
3.典藏孫權
救牌、翻盤神角,但怕于禁
4.青龍刀周泰
張遼天生四圍高7/7/8/8,會配青龍刀,用作破幕僚,移除對方關鍵牌,同時會放關鍵牌附近,發揮技能功用
懶人包 ( 限定角 )

魏國:
首選張遼
次選十常侍+郭嘉

蜀國:
首選關羽
次選諸葛亮 + 趙雲
次選張飛 + 貂嬋

吳國:
首選周瑜
次選甘寧 / 周泰 / 典藏孫權

群雄:
首選呂布 / 張任
次選貂嬋

排名根據巔峰賽生態主玩蜀國的話,一隻限關羽加藍卡已經足夠打上800~1000分
群雄國方面,紫色董卓強度會比限定卡更強,唔需要特別追限定卡
巴打好詳盡
玩到2500分左右 主玩魏國 我副牌入面得一張限定呂布 其他都係功能牌多
呢隻GAME既功能牌遠比四圍牌有用
終於玩到上挑戰賽
巴打好勁,我玩吳國玩到想del game。有冇多項思路可以分享下?
我冇玩吳國 分享下幾個我打過覺得勁既套路
1. 孫堅 魯肅 限定周瑜 潘璋 周瑜
吳國其實缺乏先手牌 好多人都會放孫堅/潘璋做首牌 若果冇孫堅就用董卓/張角代替,核心思路係佔十字位,務求令兩隻周瑜輸出最大化,但呢個玩法極怕司馬懿/于禁

2. 限定甘寧 限定周瑜 呂蒙 周瑜 魯肅
後手幾乎必勝,對面土豪的話另計,限定甘寧極強勢,棄對方全部手牌再補牌,其實係變相破壞對方本來構思好既牌組,擅長打十常侍/袁紹陣/非土豪

3. 孫權 陸遜 周瑜 + 呂蒙/典藏孫權/青龍刀周泰 + 任一吳國角色
budget deck,平衡性佳,比較食觀念需要時間摸索

睇下排名榜d人組乜牌 我偏向玩平衡性強既牌組
如果冇限定卡、寶物咁點算
如果冇限定卡、寶物咁點算

孫權 陸遜 周瑜 呂蒙 潘璋
冇孫權可以換魯肅
成日對蜀國輸,經常死係佢地的點破
之前我砌咗個孫權、魯肅、鬥艦、甘寧、丁奉,成日敗
馬超新skin幾型
啱啱上到專家5 天梯同競技都排唔到人...咩事
鬥艦、丁奉 比較弱
本身我想砌個水浸流,不過今次改弱咗,以前好似有幕僚都照反你
啲寶玉應該留黎抽咩?
一開始唔知買左個吳國初級包
揀左玩吳 但啲箱全部都出蜀同魏.....
我攞晒來抽成長包
覺得隻game幾好玩 但係排唔到人 好頹
你到咩rank
專家5 4星 打埋升rank都冇人打
點會啊???你試下等多一陣。我上到禪師都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞