macbook 12 vs mbp 13

33 回覆
0 Like 0 Dislike
nmb+ipad既重量就係mbp13 2016既重量
原本想推rmb或13"mpb w/o tb
既然你屋企有部主機咁就有幾輕揀幾輕
15年最少揀m5, 16都係建議m5
好似大部分巴打都推薦mbp咁

我應該只會買最低spec,因為屋企有部hackintosh,macbook只會帶出街用,最多最多就係用嚟翻譯youtube片加吓字幕咁

15同16會推薦15多啲?因為我見16年好似輕啲又細部啲

你接受到nmb得一個usb c就得

推15係因為16真係太貴

我都首推15
雖則2016係輕啲同細部啲
但係換黎嘅係SSD焊死咗係老母板
同埋佢好多野都冇2015咁flexible
所以都係有2015買2015
重果個問題
其實都好似淨係重200gram......
利申MBP2016 13" 用家 (用咗兩個月, 前幾日換咗老母板加啲USB-C port )

BTW
原來巴打有玩開hackintosh
我都想玩下
除咗http://www.hackintosh.com/
唔知你有冇咩網站推介下?

Tonymac岩唔岩?

tonymacx86

tonymacx86,基本上有咩關於hackintosh嘅喺呢個網全部都搵得到
見到出面post 16年mbp個鍵盤好似有啲問題咁
咁我都係再考慮吓16 m5 nmb定15mbp
見到出面post 16年mbp個鍵盤好似有啲問題咁
咁我都係再考慮吓16 m5 nmb定15mbp

如果間嘢冇m5就應該會直接買15mbp
唔該晒咁多位巴打
買左m5的話分享下好冇用
想買 上網睇有人話打到lfd2同cs:go
巴打有冇諗過iPad 已經滿足咗你嘅需求?
坦白講我係幾推薦新嗰部平iPad

雖然冇Pro 9.7"同MBP 嘅P3 色域
但sRGB 已經好夠一般使用,比MPA 嗰個好好多
睇YouTube 寫notes 冇難度
而且比較輕

但如果想上IPad pro 系列就不如上MacBook 12"好過
因為跟機Keyboard 唔平,又唔係勁平iPad 好多
巴打有冇諗過iPad 已經滿足咗你嘅需求?
坦白講我係幾推薦新嗰部平iPad

雖然冇Pro 9.7"同MBP 嘅P3 色域
但sRGB 已經好夠一般使用,比MPA 嗰個好好多
睇YouTube 寫notes 冇難度
而且比較輕

但如果想上IPad pro 系列就不如上MacBook 12"好過
因為跟機Keyboard 唔平,又唔係勁平iPad 好多

不了,屋企有部ipad更新完幾次lag撚到仆街,唔敢再買
兼且我都麻麻哋iPad個keyboard
同埋成日要手動桌面版好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞