網傳香港不再入口 DJI 航拍機,官網顯示 Mavic Mini 不銷售香港

48 回覆
26 Like 10 Dislike
隨著 DJI Mavic Mini 航拍機發佈,大家最關心的當然是正式的推出及預購時間,惟香港尚未有消息。之前有網上傳言指香港將會禁售航拍機,筆者發現 DJI 香港官網的確顯示 Mavic Mini 並不支援銷往香港。

Mavic Mini 昨日起在陸續開放預購,台灣亦已公開售價及開放預售,但香港一直未有官方消息。早前亦已有一間香港航拍器材專賣店在其 Facebook 專頁指,或受政治因素影響,DJI Mavic Mini 遭入境管制,且連先前其他的航拍機亦已經斷貨。

在較早時間,網上曾有傳香港從 11 月起便會禁止航拍機售往香港,Mavic Mini 的禁售可能印證了這個傳言。暫時尚未有官方解釋是次 DJI 決定不售香港的原因。本網曾向 DJI 查詢相關事件,惟 DJI 方面只回覆:「香港暫時未有,發售時間目前還是待定」。

DJI 已跪
這樣是不對的
甴近平上
跪乜q, 唔係不嬲都係大陸牌子咩
唔識
DJI 中國牌字 加所有拍嘅嘢會Back Up上中國
建議你查下DJI全寫
係香港ust搶完資源
就返大陸搞鳩香港

nds冇好人
畀佢落黎讀
=畀資源人才支共
大把其他牌

用DJI即係幫大陸收集地圖同送中
dji 香港人創立,但無資金去左大陸發展,本來全球no.1 航拍機品牌,但係支那乜都變國企背後操控變監控科技,搞到本來一個好有影響力既大好品牌全球抵制,支那真係垃圾級管理
去台灣都唔好去大陸啦
中国杭州當香港人?
你平衡時空?

首先係大陸留學生,其次係香港搞果陣佢屌曬鬼,政府政策支援差,香港人對創科又忽視

人地係屌香港環境差先過深圳去到深圳講返轉頭話原本想回饋返香港係香港開公司,但香港真係好19

認真,香港搞創科真係好19
創辦人好似係科大內地professor
多謝指正錯誤
The company was founded in 2006 by Frank Wang (Wāng Tāo, 汪滔).

唔好撞直升機,真係唔好呀,唔好
On撚9
要用航拍機玩嘢一定要DJI咩?
求其去Amazon買部玩具都夠做啦
炒上去渣嘛
要幾高科技
咪喺車都係四個轆識行咪得,求其萬幾蚊買架車咪得囉

電話幾百蚊都有部打到就得啦求其買部咪得囉
唔計支那牌子
DJI係平民用航拍真係龍頭
Mavic 頂到gopro都要收皮

香港咁多電子撚, 要整一部應該唔難
本來就唔應該用DJI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞