【最強黃色經濟Part2】仲講私有化政府?

83 回覆
33 Like 0 Dislike
利申:朋友無Acc ,借Share

朋友第一次開 post 先發現連仔創意無限,資訊一下子難以吸收,相信對好多睇緊連登的人一樣,所以下述歸納了認為相當有用的資訊,希望作為實質行動及策劃的基礎。

由上一個post起 ,已經係打住做實事的招牌,希望大家可以繼續支持落去。

如果有連仔想睇返成個概念是從何而來,可以睇番這個post https://lihkg.com/thread/1683553/page/1

願榮光歸香港
好詳盡 辛苦哂
短期計劃應該唔難做 行動組加油

咁正 唔係唔推比合適人才睇
真係諗得過
首先利申理科人,可能內容未必完全正確。 唔好tldr

我哋依家嘅黃色經濟圈其實好流,除非黃店係自置物業或者市場有黃供應商選擇,如果唔係就好易比咗錢藍絲紅底業主同供應商賺。

香港有嘅係人材,冇嘅係發揮機會,與其私有化政府咁遙遠嘅事,不如眾籌一間(支那用語唔好介意)民族企業,一間真香港人共有嘅離岸公司,一個富可敵國嘅集團。

小學常識都有教香港產業結構側重金融同服務業,但係偏偏金融同服務業就最容易比人揸住春袋,好似國泰、滙豐依啲曾經引以為傲嘅“民族企業”,好快就跪低咗;誠哥就唔同喇,除咗百佳屈臣氏依啲小巫,仲有地產、港口、外國天然氣、外國電訊依啲大巫,百足咁多爪驚閪你共產黨咩。

每一個國家背後都一定有幾間可以支撐到經濟嘅企業同埋集團,而依啲企業都以實業為主,日本有Toyota、三菱,韓國有Samsung、LG,德國有西門子、BMW、Benz……唔舉太多例子喇,我想表達嘅係實業先可以長遠支撐經濟發展,國民支持自己國家嘅企業,企業提供就業同價廉物美產品比自己國民,形成一個自給自足嘅經濟圈(依一刻我哋最少有二百萬基數)。

依一個富可敵國嘅集團最初應該以真香港人為服務對象,之後逐漸擴張賺埋藍絲同埋其他國家錢,回饋返真香港人。業務應該包括地產(供應房屋、鋪位、土地),輕工業(供應食品、藥品、日用品),重工業(煉鋼、軍工),創科(R&D),組成一條唔洗靠外人嘅供應鏈,日後可以做埋保險、融資等嘅金融業務,進一步擴展市場。

可能太過理想,不過做得到依步唔止黃色經濟圏,香港獨立都指日可待。

舊post搬過嚟,推
組班底未?
其實好多和理非係無連登Acc,係咪要開番個tg group? 上一個post有個話做緊差唔多,佢留左tg link
idea咁好要落力推
萬事俱備 只欠東風 有無海外港人整番個tg group先 大家再衝入去俾意見
雖然知大家今晚關心緊halloween,記得save低post,之後再推,好idea唔可以埋沒。另外,今晚手足慶節小心。

Idea ok,但建議先聯絡現有黃藍店整合負責團隊先,大家有個方法整合做一個database就得,未必要再build多樣野

同埋見你話會投票,我意見係搞運動可以投票,可以集體智慧,但做過野都知,做生意搞project既係唔可以事無大小都投票,咁只會搞到無人肯負責,個個卸膊,進度一定慢,最後集合晒大家意見就會做左舊屎出黎,所以如果用社運名義搞公司有一定難度其實幾個founder有領導力同智慧就得,加油
支持,想幫手
冇錯

上個post有好多高質討論

今個post應該係確立方向和揾行動組
所以都係要推

不過當然仲可以發表細節,如果大家諗到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞