咁鍾意叫曱甴,一於將曱甴同維尼合理一齊

1039 回覆
2828 Like 19 Dislike
可以做埋謁後語:曱甴維尼
甴曱平

好難讀
push
呢個好正
甴近平
幾時有文宣 XD
D
Thanksssss
笑到肚痛
甴大大
你班黑警繼續叫曱甴啊
200個引用
仲多過平時d post
甴近平
聽講唔知邊個中國商家養咗三億幾隻真甲由
#正論
【點解要叫曱甴做曱甴】

1. 「非人化」下場殘酷,所以更要還擊
盧旺達嘅圖西族(Tutsi)、納粹德國嘅猶太人喺種族屠殺中遭「非人化(Dehumanization)」,被稱為豬、蛇、曱甴,佢哋嘅下場證明:「非人化」係好殘酷,足以滅絕一個民族,弱者唔自強就等待被殘殺。

我哋係示威,唔係示弱。用「對家稱呼我哋為曱甴」去做核彈攻擊當然冇問題,但如果抗爭停留喺示弱階段,咁我哋都變得被動——警察打示威者,我哋控訴;警察叫示威者做曱甴,我哋都只係控訴。

除咗控訴同埋承受污名,我哋都要識得還手。由黑警、Popo到狗,其實我哋一早都已經非人化緊警察,叫曱甴只係再進一步羞辱佢哋,以彼之道還彼之身。

2. 騎劫稱呼
對家「非人化」嘅最終目的,就係令到抗爭者同「曱甴」劃上等號。潛移默化下,當大眾一聽到「曱甴」就聯想到示威者,咁對家嘅醜化抹黑就真係成功,而對抗爭者施行不人道嘅暴力就變得理所當然。

所以就算撇甩唔到個標籤,都要透過騎劫令「曱甴」呢個標籤失效,中止大眾衍生「示威者=曱甴=害人害物」嘅印象。

3. 政權—人民關係並不對等,國際唔會因此背棄示威者
大家最大嘅疑慮係:示威者反稱對家為曱甴會影響國際戰線,但事實唔係咁樣。

政權同人民嘅權力關係並唔對等:當權者執法機關稱呼民眾為「曱甴」,係無恥、反人道,因為當權者擁有比人民更大而集中嘅權力,本就比人民更應遵守道德義務(Moral duty),而且喺武力、權力不對等嘅前提下,國際社會根本唔會因為一個對警察「非人化」嘅稱呼而背棄反抗者。

連政權自己都不顧國際輿論咁非人化我哋,都唔同你講咩形象、道德責任,我哋又何必拘泥於此?警暴場面喺國際間已有足夠coverage,國際戰線本來已有充分理據繼續打落去,毋須擔心因為一個稱呼就會斷送成果。

4. 主導輿論,而唔係俾輿論阻止做正確嘅事
最後,外媒嘅風向同報導,其實同我哋嘅文宣夠唔夠有關,正確做法就係喺國際間廣泛宣揚班警察嘅惡行,主導返個輿論。我哋之前都有講到:敵人嘅醜惡面就放大,而唔係只係掛住怪責手足。正如之前示威者以武制暴,民意撚就恐嚇我哋話「外媒會幫返政府轉頭」,但事實上示威者所謂「失德」,相對外媒關心極權嘅惡行,根本就係微不足道。

即使我哋稱呼曱甴為曱甴,大家仍然可以叫黑警、狗,我哋亦都會繼續用唔同稱呼叫班畜生,希望藉此機會釋除各位疑慮。
===========
請follow《香港革命指南》
@hkmanual
會唔會係全連登最多正評的回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞