【史上最貴】5萬蚊普洱煮茶葉蛋 保姆烏龍錯用靚嘢

23 回覆
1 Like 4 Dislike

近日,住在上海青浦區的李女士用高價46,900人民幣(約52,907港元)拍下了一盒具有收藏價值的普洱茶,結果不知情的保姆以為是普通茶葉竟拿它煮了茶葉蛋。

李女士簡單計算了下這小盤茶葉蛋的價格,笑侃說:「最起碼4,000多,可以創下最貴茶葉蛋的紀錄了。」李女士說,這是市面上很難買到的孤品,買的時候只有一盒,現在已經無得賣。
據保姆稱,僱主家中的孩子很愛吃茶葉蛋,故經常給他們做來吃,且僱主經常會拆些精美禮盒中的茶葉讓她煮蛋,這次僱主有事外出,她隨手拆了擺在桌上的茶葉來煮,結果就出了事。
李女士說保姆平時盡心盡力,待孩子也很好,故此她將不會追究責任。保姆為此懊惱不已,而這價值不菲的「茶葉蛋」則會用來宴請重要客戶。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170322/56464178
其實呢d新聞係咪自己報上去
5萬普洱唔算貴,
但柒咗仲自己通街唱
哂自己有錢?
用咗少少就嘈撚生哂 博上位收皮啦
用咗少少就嘈撚生哂 博上位收皮啦

如果我無搞錯既話只係用左一部分?

屌佢咁柒有錢5萬算得係咩

諗返起之前有台灣人以為中国窮到茶葉蛋都食唔起
之後萬合天宜拍左條片惡搞
大陸人最鐘意威,自推
下次用檸檬茶囉

我睇都覺得係自己作新聞
五萬蚊茶葉係淘寶買
最後果句即係話隻茶葉蛋會keep住
點解好似幾年前係第二度睇過
最後果句即係話隻茶葉蛋會keep住

唔係可以擺好耐架咩
越耐越入味
跟本d爛鳩茶葉唔值錢,只係d支那佬鍾意炒個價上去,貴左就覺得好飲,話值二百萬都得
得5萬就算數啦
暴發戶都唔好晒5萬啦

我睇都覺得係自己作新聞

擺明啦
五萬蚊之嘛
唔追究但報上新聞
條女都幾搏上位喎
張圖係淘寶買 你話值50萬都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞