[PS4/PC] Monster Hunter World [370] 海綿小妹唔識開post㗎

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
玩緊炎王三件 加 金火兩件
紫斬恐怖片手
1.依家要盾3加防5先擋到
2.救唔返
3.貫通吸血又做到高會心得一把做到,朱赤毒之針
4. 3盾,重化同遠距加攻
5.貫通可以用心眼珠,散彈係冇乜用
打爆鱗龍用
thx 巴打
咁貫通用左心眼,咪同客制遠距離有衝突?
有,用緊呢套
每發貫2大概輸出幾多?
海綿小妹 你套眠雙有咩技
4件金火係唔係差好遠?
我都睇緊屍套
想要埋治療2就要 3粒超心
我得一粒
散吸血就咁打吸好少
但射到佢流口水上去軟肉時就可以吸唔少
咁你之前擋扣左嘅血唔洗收刀食藥

因為我係冇料客制其他野先客吸血先留意到
我冇心眼珠
金獅2件出心眼 一定要用金獅頭 有加2弱特
散彈/通彈出心眼可以唔洗貼皮打
金火太客製咩最好?
有試過黑狼輕弩
未習慣
巴打槍改用回被裝填 x2?
一回一會
一樣係回復 會心
我有套鐵龜玩法
我用2件金火出精靈加護5
混3件其他裝
出防性5 重弩出3-4盾
其他攻擊技盡出
打耐d 但安全
不過其實玩重弩走位都好講究
唔係下下大技都擋到
未玩過斬斧
想請教應該點出招
不停飛翔爪上頭?
我客製攻同會 銀火都係
sor 回同攻
抄邊個台仔啲裝呀
1. TL;DR 3盾防性5最安全 下面詳解 有錯求指證
5. 彈導強化係令會心距離提早開始, 延遲結束, 套用落散彈即係可以企遠啲射都唔會111111

首先要理解格擋呢個機制
怪物方 唔同既攻擊有各自set好既「威力值
防禦性能所指既輕減威力就係指呢個數
防性1~2 -10, 3~4 -20, 5 -30
獵人方 唔同武器既盾有各自既「防禦值
威力值 - 防禦值得出既數 決定該次防禦造成既硬直係小/中/大,
同時, 硬直小/中/大亦決定輕減傷害多寡
硬直小: 唔食傷, 屹立不倒
硬直中: 唔食傷,稍微後退 / 重弩食25%傷
硬直大: 食25%傷 + 大後退 / 重弩食50%傷

而重弩1~3個盾各自等於片手, 大劍盾斧, 長銃槍同紅盾盾斧既防禦值

理解完威力值, 防禦值, 防禦性能 同 硬直小中大既關係之後就可以睇呢個表

表格假設無防禦性能 不同武器防禦不同威力值攻擊既硬直
左邊三行既武器就係上面講片手數落至紅盾盾斧

舉例 我拎0防性長銃槍/紅盾盾斧/3盾重弩
擋一招50威力值既攻擊
就會造成大後退同食25%傷;

但如果我有防性3, 減20威力值,
就可以將硬直由大降為小, 乜傷都唔駛食, ping一聲金剛不倒

至於咩龍咩攻擊係咩威力值 網上好少資料
所以安全保守起見 3盾5防性就安心又放心
因為重弩至中後退已經要食25%傷 其實幾危險下
然後再出多個體力3已經好夠

不過玩盾斧同長銃槍既巴打可以參考一下上面個表
決定自己應該要落幾防性
據我認知 紅盾+1防性 GP再+1
長槍防反好似無影響 求指證

Source:
https://wikiwiki.jp/nenaiko/%E3%82%B9%E3%82%AD%E3%83%AB/%E3%82%AC%E3%83%BC%E3%83%89%E6%80%A7%E8%83%BD
咁4盾咪勁過長槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞