只要有利用價值  美國唔會割蓆

83 回覆
184 Like 6 Dislike
有香港呢個金春袋係中國國內突破加牽引中國百利而無一害

美帝都係咁制定包圍網係日本 台灣 印度 南韓
依家香港對美帝絕對係天時地利人和黎
德國人既話你connect到美國人就會跟風
英國人就係個政府問題,上一輩人對於香港印象唔錯
好多人手足做美資行賺緊中國錢
只要香港無資產政府就揸唔到你春袋
你唔係而家重入市呀?托市托到出曬面
傻啦點會
推呀
都要林鄭咁撚蠢, 偏偏係呢個敏感時侯推條反送中助攻
話明柒婆
香港仲有價值
$$$$$$$
美國對維吾爾族都做得越黎越多
前排參議院通過左維吾爾版既人權與民主法案
同埋禁止迫害過維吾爾族既中共官員入境
因為而家中共係新疆起左好多血汗工廠
入面既員工都係集中營出黎
人工極低,唔做既話就要入返集中營
而呢啲血汗工廠對一帶一路係好重要
因為呢啲工廠可以用極低廉既成本製造商品
對美國黎講係非常之不公平既競爭
所以其實而家新疆對美國黎講都好有利用價值
我只知道係咁.

除非香港人嘅示威暴力到美國人認為唔可以支持, 如果有任何政治人物支持係會影響選舉結果, 如果唔係都唔會有影響
基本上新彊係中國通向東歐同中亞的必經唯一門戶. 大有當年張騫通西域的意義
其實美國一向都係用實際行動同某D獨裁政府合作, 利用專制政權去換取經濟合作同利益. 當代的最典型既例子當然係沙地阿拉伯. 近代的例子有南韓軍政府同台灣國民黨政府.

南韓同台灣之所以最終民主化成功, 係因為當地人努力不懈不斷發動民主抗爭, 最終令美國意識到唔可以用扶持親美的獨裁政權來謀取政經利益, 繼而轉軑迫使當地政府放棄獨裁體制, 要佢地改行民主制度, 否則的話只會永無寧日, 令美國都同樣一無所獲, 局住攬炒
如果庫爾德人係打得嬴ISIS美國就唔洗出手啦
明唔明
係美國唔想咁張揚
相反領功既係庫爾德人
ISIS太殘忍 殺人又用化武無差別攻擊大人細路
美國入面都有分好多派
有d更係比中國收買左
愈多把柄比對方在美既打手捉住,佢地就會施壓「幫」我地既議員。
支爆之後,支爆之前或者之中嘅話香港會有佢嘅利用地位
推你
推番
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞