一人一句Star Wars對白

279 回覆
37 Like 7 Dislike
冇左dark side就唔平衡了
May the force be with you
「He will destroy the Sith and bring balance to the Force.」
相反 無左sith先係平衡
Join me! and together, we can rule the galexy as father and son!
咁講既話
chosen one仲未出現
sith仲未消失
現實世界宇宙都好多黑暗物質 黑暗係多但虛無 正物質實在但較少 就是這樣吧
個預言都講緊係prequels嘅幾千年前傳落嚟
嗰陣嘅Jedi理論上都未變得prequels嗰陣咁“僵化”同“非人性化”
其實成個prequels同CW都有不斷有意無意咁講到Jedi某程度上已經變到同Sith一樣咁極端,過度執著於light side而極度抗拒dark side(間接造就Anakin嘅墮落)。所以喺legend入面Luke重建Jedi Order嘅時候都有留意到呢一點,明白到光暗都係人性/原力一部份,唔應該過度偏重於一面
換言之dark side唔係問題,好似Sith咁沉溺於dark side就係問題
咁所以喺Jedi變成另一個極端之前,話要消滅本身就沉溺於dark side嘅Sith嚟bring balance to the force係絕對合理嘅
加上個預言本身好似都有提到Sith喺覆滅之前會變得比過去任何時候都要強大,某程度上都暗示咗Jedi嘅覆滅

利申:9up
消失曬啦
白卜庭同vader咪最後兩個
咁snoke同kylo-ren only count as dark user?

Dark side同sith係兩樣野黎
咁要睇埋最新一集先會知道答案
究竟Snoke係乜水呢?雖然死Q咗

所以luke同yoda喺ep8屌得好應景
雖然套戲⋯
咁Darth Maul嚴格嚟講算唔算係Sith?
唔洗睇 一早講曬唔係sith
Snoke只係一個遠喺cw就存在ge dark side user
所以佢同kylo ren唔係sith

比埋個劇透你
可能係二打六黎
唔好太大期望
Ep8 真係拍到好失望
希望Ep9 會正常返
佢100%係sith
都有名你叫Darth maul

Darth maul>dooku>darth vader
count dooku
有人話係Mace Windu添
其實係Nick fury
師兄
人地有名叫Darth Tyranus
Dooku係佢本名,佢個Sith title係Darth Tyranus
My powers have doubled since the last time we met, Count
今日又學到新知識了
溫馨提示
今晚午夜有30s ep9 teaser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞