戴口罩用唔到Face ID?其實係得㗎!

30 回覆
5 Like 54 Dislike
戴口罩用唔到Face ID?其實係得㗎!

Apple曾經解釋過Face ID會透過Machine Learning 去學習你本人每天的變化...👱🏻‍♂️🧔🏻

我而家訓練到部iPhone不論我戴口罩、朝早鼻敏感搵紙巾塞鼻遮蓋下半邊臉,佢都準確無誤認到我本人為我即時解鎖... 😀👍🏻👍🏻

所以訓練成功後就算你份工需要帶口罩工作,都可以放心使用Face ID 🤗

好!事不宜遲...等我講解下步驟先👇🏻

首先你要有部有Face ID功能嘅iPhone (廢話👻),戴上口罩之後持續去嘗試解鎖,當解鎖失敗後就輸入密碼解鎖🔓

不停反覆嘗試大約20-30次...

如是者你就會發現神奇的事發生了...你唔再需要除口罩或用密碼都能透過Face ID解到鎖。

但如果無戴口罩一排再戴番,它就會還原最初,到時你就要再做多次以上步驟先可以。

希望幫到需要發夢戴口罩的各位。

#五大訴求,缺一不可
發夢就disable face id先啦
發夢唔好開Faceid
除口罩就唔認得
仲開faceid
咁更加唔可以畀佢學習到
無錯, 咁易被popo開到, 害死其他手足
發夢仲用 FACE ID
到時比狗拉左,就唔知係方便邊個
阿sir 早晨!
唔得喎ching
由XS 開始就得啦
X 唔得
即頭閂左佢啦
其實諗真啲
faceid我諗係人面識別已經係到好高級個種
但係仲係有咁多分辨錯誤
其實會唔會支那淨係睇到隻眼已經識別到人係鳩吹
我覺得呢個Post帶出嚟嘅信息係:
即使你戴咗口罩都係會俾人認到,所以夢遊時千其唔會只係戴口罩
遊行用faceid,弱智
我搵唔到一個咁嘅人做測試。
大家好似唔明樓主up咩
佢係話而家d ai 帶口罩都認到你個樣
真心覺得被popo拉咗後只用密碼都冇用,難道佢地SM都咁硬淨堅持唔解鎖咩?

所以應該帶second phone先最穩陣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞