南華早報:中國禁止黑色衣物進口香港

306 回覆
476 Like 31 Dislike
其實好多衫都東南亞做
Be water, my fd. 轉色撚佢地就得
冇嫁冇嫁

舉個例子
而家非洲豬瘟 豬價好貴
中共壓榨豬肉生產商 唔俾佢地加價 要維穩嘛
咁賣豬肉果啲梗係慘啦要蝕住做
但社會主義思維就係咁
「壓搾豬肉商總比國內做反好
「如果俾佢地加價 容咩易發國難財 到時豬肉貴哂 真係對大家好咩

總之各家自掃門前雪 我理撚得你蝕錢 你加價影響到我 即係違反社會主義精神 唔愛國啦

大陸人絕對係 無恥 自私 雙重標準
只要燒唔到自己果撻都會搵藉口掩飾所有不合理行為唔單只咁 仲會說服受害者「為咗國家 忍吓啦」
有時候一件錯嘅事 14億人一實做就會係啱受害人只要為自己維權 都會有14億聲音反對你 真係懷疑人生
香港咁多牌子咁多黑衫仲要國際品牌 世界不是中國的
說好的一國兩制呢?
我都唔想著支那衫 快啲禁曬佢唔該
著開designer brand都唔係made in china
戇撚鳩冇黑色會唔識上街呀
之前有風水Post講過話著黑色可以斷支那龍脈
補多句 其實呢單野係q群發生
一個豬肉商話自己好慘 好幾日冇豬賣
一個具中國社會主義特色的普通打工仔回佢壓榨你都好過人民造反
最後仲講補多句「我唔想我嘅小日子俾豬瘟毁咗」

根本就係自己自私自利再用藉口掩飾
呃⋯⋯⋯⋯恕我無呢個能力理解佢地嘅邏輯
拉鳩大波妹返去比狗輪
白衫中藍水好覺眼
黑色先係最好
上兩日喺uniqlo買件黑tee made in vietnam,佢唔經香港轉口出外國,遲早玩死埋自己,仲停留喺十幾年前,全世界都靠made in China,大把國家啲衫平靚正過佢啦on9
我有個瑞典客買工業用加工食物刀片,上個月都可以大陸寄香港,今個月話所有parcel逐件check,商用都唔俾寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞