(長文)從生理學看反送中

6 回覆
14 Like 1 Dislike
咁今日上左一堂既速成班,係講change and mind。咁我聽完諗到好多野,我覺得可以啟發下大家。
紅字係嗰堂既一啲重點
藍字係我啟發到對今次既影響

1. Resistance to change
第一樣係人類到底係咪唔鐘意改變,其實係對改變後既Sence of insecurity,啫係安全感之類。對於淺藍,中立,未必係佢地反對我地,而係佢地唔敢去改變,要帶佢離開安全區。

例子1,Kodak由百年老店,喺數碼相機既出現,但Kodak因為跟唔上,定放棄投資(原因係黑膠利潤賺得多好多)而,變成垃圾評級既原因。
例子2,當初推出iphone4冇左keyboard,冇左拆電,當時好多人擔心,但事實係,接受左個改變你就會知有幾方便。

2. Love hate cycle
對於一件全新既事物,首先你係會討厭,覺得煩,之後因為仼何原因,習慣左你就會愛上依樣野。

例子1,正如感情一樣,分左手係一個change,你會抗拒,痛苦,但慢慢你會習慣,最後愛上其他人或者單身
例子2,10蚊銀岩岩推出,好多人有意見,覺得細過五蚊唔正常,可以2個一蚊扮10蚊 etc.
例子3,八報通岩岩推出,啲人好驚佢扣多錢,最後真係扣多左錢,但大家都係繼續用。

而要減少change左之後既痛苦,有幾個方法,第一,立啲細既checkpoint,可以鼓勵自己繼續向前,接受件事,第二,process preview或者叫expectation management,預先比自己或者他人一個心理準備會有一個change,但唔可以太早講,等件事發酵,會更加唔想去做change
文宣,活動,NBA一定要比啲時間發酵下,太急既一定唔得。

3. Victim language Vs victory language
受害人或者失敗啫好鐘意講:
唔關我事既
做左都冇用既
點解要改喎
點解係我
通常係帶出或者提出問題Problem

成功者會講
試下先
未試過點知
唔得咪再算
通常係勇於嘗新同埋係提出解決方法Solution
今次勇和既合作正正係新嘗試,都帶黎好大效果,和你塞,擺食,裝修,全球頭條,人縺,Eye4HK,6/18區開花等等,不斷進化先係我地優勝既地方。

光復香港,時代革命
五大訴求,決一不可
十二十,尖咀見!
樓理所學理論 Should be 心理學 not 生理學
點解你覺得電話冇得拆電真係件好事
sor for wrong focus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞