真假彥霖理性分析

786 回覆
303 Like 50 Dislike
post係集中post冇人理
真假彥霖分析
純粹對於cctv有人認為係真彥霖 有人認為係假作出分析
利申:我會從比較實際 手頭上有既資料去分析 唔偏向陰謀論 不討論deepfake CG等等無從稽考 以及面形輪廓等等 因為我地都未親眼見過佢 亦唔係面形專家

手頭上有既資料
Iron_man 9月26提供照片

近日流出既ig自拍片

HKDI CCTV

最新影片 同學仔提供 拍攝日期9月19
https://www.instagram.com/p/B3r9oZ9joHQ/?igshid=2nyb98d5hogx

朋友提供 落妝片
https://www.instagram.com/p/B3rw1emDxpD/?igshid=17m879ew5hpwo

----------------
從非陰謀論整合時間線

有消息指8月中因見男朋友(正在監獄服刑 男友非示威被捕) 同女警發生爭執後襲警被判入女童院

9月16第一日返學
9月19返學
放學後近傍晚再次回校
其後失蹤
9月22發現屍體
10月9日警方口頭確定身份為陳彥霖
----------------
關鍵在於9月19日
上堂片段流出見到畫面中佢係同綠色外套同學坐埋一齊 與Iron_man提供照片中既外套係同款
由此得出 Iron_man照片拍攝日期+上堂片+cctv=同一日 同一人

而811公認既真彥霖 是否同919為同一人?
可參考上堂片段中 有較為可信既朋友留言
留言內容

身份認證

我認為朋友認證比起大家憑以往相片猜測更為準確
由此得出上堂片係真彥琳 即綠衫大頭照&cctv都係真彥霖
否定左搵人扮彥琳既可能性

另外曾經其後因自爆del post既樓主再次出post
因未能fc是否同一人暫不作參考
而post入面有位巴打2017已同彥霖認識 有提供snapchat對話圖
https://lihkg.com/thread/1658914/page/30
已詢問巴打綠衫大頭/上堂片/cctv是否真彥霖 巴打話要睇睇先 密切留意

至於化妝片 片頭圖片並無說明爆料人認為cctv中是否真彥琳 後續認為係假彥琳都係FB眾人猜測圖 暫不列作參考

利申:睇左好耐都好夜 唔知有冇d咩打漏出錯
其餘冇著鞋 d野去左邊既問題另外討論
現時可以相信既係 919係真彥霖
睇埋呢張
我文中已提到 相識多年既朋友一定比起我地準確
又負評 不如講下點解會認為我地比起佢朋友更了解佢樣貌?
無啦啦偷影佢?
佢zoom埋去應該想取笑佢肥
不過唔係重點
重點係集片留言到有佢相識多年既朋友認證係真彥霖
無啦啦偷影佢?
佢zoom埋去應該想取笑佢肥
不過唔係重點
重點係條片留言到有佢相識多年既朋友認證係真彥霖
推 認同cctv 係真彥霖
冇必要搵人扮佢去上堂 亦都好難做到咁快埋堆
而上堂果個同cctv 果個一樣
再睇返811同812 人地影果啲都似cctv 果個
所以應該係人地影同自拍既分別
加上認左咁耐既朋友都話係cctv 果個係佢 而呢個朋友亦都相信彥霖既死唔係自殺 個朋友應該可信
基本上可以肯定cctv 果個係彥霖 可以集中討論返除鞋果6分鐘 行去海濱果段路 同埋點解全祼呢3點
整容自拍app

結論:連登大偵探收皮啦

你係讀唔成書弱智仔來咋
會唔會拍片呢條友想集佢好耐,果晚失水就.....
Push
應該真係佢嚟
論點: CCTV係假既
咁陳彥琳既朋友都可以係假
會唔會全部係真
係你分析力假
yes sir! good morning sir!
繼屈毛後既屈sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞