你出上聯 我對下聯

1001 回覆
193 Like 6 Dislike
你有冇病
你有冇病

我不是痛
屌,本身以為高質貼
點知鳩既
對聯仄起平收你又唔識,詞性又唔撚對
仲好意思叫人出聯你對

唔撚洗找,垃圾

而家d人評論文學,
成日話要睇平仄揾對偶。
我屌,
李白飲醉酒會唔會諗咁多野呀
開心下咪算

屌,你寫小說但唔比人用評小說既準則去評,咁你就唔好話自己寫既係小說啦
李白飲醉酒都跟到平仄呀,呢個先係人地勁既地方

跟到咪盡量跟,跟唔到咪當玩下,睇到靚既就感受一下個意境,亂黎既咪當睇個笑話囉,個個都對到李白杜甫就唔係詩仙詩聖啦,巴打何必動氣

初階練對詞性,語法,意境
高階啲練埋平仄
慢慢黎會有興趣好多

平仄真心唔太識

慢慢一步一步黎

到真係學到平仄,又會有書話你聽其實平仄可能帶黎另外一啲問題

以前朋友教我要分咗平上去入先,然後不平則仄。以前有填詞個時重識分聲調,依定分唔到

粵語之所以到而家都重有咁多人研究
其中一個原因在於重保留入聲字

粵語九聲 附粵語拼音例

陰平【1】如詩 si1
陰上【2】如史 si2
陰去【3】如試 si3

陽平【4】如時 si4
陽上【5】如市 si5
陽去【6】如是 si6

陰入(上陰入)【7】(1)如忽 fat1
中入(下陰入)【8】(3)如屑 sit3
陽入【9】(6)如蝕 sit6

陰平、陽平為平聲
其餘全為仄聲

分6聲係唔係用口訣 雞咁腳爬上樹
定係有其他方法

老師當年咁教

三九四零五二七八六

或者

三碗半牛腩飯suk1(酸「縮」那個suk1)夾辣
屌,本身以為高質貼
點知鳩既
仲好意思叫人出聯你對

唔撚洗找,垃圾

而家d人評論文學,
成日話要睇平仄揾對偶。
我屌,
開心下咪算

屌,你寫小說但唔比人用評小說既準則去評,咁你就唔好話自己寫既係小說啦

跟到咪盡量跟,跟唔到咪當玩下,睇到靚既就感受一下個意境,亂黎既咪當睇個笑話囉,個個都對到李白杜甫就唔係詩仙詩聖啦,巴打何必動氣

高階啲練埋平仄
慢慢黎會有興趣好多

平仄真心唔太識

慢慢一步一步黎

以前朋友教我要分咗平上去入先,然後不平則仄。以前有填詞個時重識分聲調,依定分唔到

粵語九聲 附粵語拼音例

陰平【1】如詩 si1
陰上【2】如史 si2
陰去【3】如試 si3

陽平【4】如時 si4
陽上【5】如市 si5
陽去【6】如是 si6

陰平、陽平為平聲
其餘全為仄聲

巴打我唔識分陰去同陽上,以前補燒完講過下平仄,佢話將個字好似39470526個音咁讀,3同0係平,淨係記得咁多,岩錯都未知

三九四零五二七八六

陰去同陽上有時較難分,亦是錯音常見處
皇天擊殺林祖舜
屌,本身以為高質貼
點知鳩既
仲好意思叫人出聯你對

唔撚洗找,垃圾

而家d人評論文學,
成日話要睇平仄揾對偶。
我屌,
開心下咪算

高階啲練埋平仄
慢慢黎會有興趣好多

平仄真心唔太識

慢慢一步一步黎

粵語九聲 附粵語拼音例

陰平【1】如詩 si1
陰上【2】如史 si2
陰去【3】如試 si3

陽平【4】如時 si4
陽上【5】如市 si5
陽去【6】如是 si6

陰平、陽平為平聲
其餘全為仄聲

巴打我唔識分陰去同陽上,以前補燒完講過下平仄,佢話將個字好似39470526個音咁讀,3同0係平,淨係記得咁多,岩錯都未知

三九四零五二七八六

陰去同陽上有時較難分,亦是錯音常見處

細佬受教
屌,本身以為高質貼
點知鳩既
仲好意思叫人出聯你對

唔撚洗找,垃圾

而家d人評論文學,
成日話要睇平仄揾對偶。
我屌,
開心下咪算

高階啲練埋平仄
慢慢黎會有興趣好多

平仄真心唔太識

慢慢一步一步黎

粵語九聲 附粵語拼音例

陰平【1】如詩 si1
陰上【2】如史 si2
陰去【3】如試 si3

陽平【4】如時 si4
陽上【5】如市 si5
陽去【6】如是 si6

陰平、陽平為平聲
其餘全為仄聲

定係有其他方法

老師當年咁教

三九四零五二七八六

或者

我背394052因爲填詞用唔着入聲
屌,本身以為高質貼
點知鳩既
仲好意思叫人出聯你對

唔撚洗找,垃圾

而家d人評論文學,
成日話要睇平仄揾對偶。
我屌,
開心下咪算

高階啲練埋平仄
慢慢黎會有興趣好多

平仄真心唔太識

慢慢一步一步黎

粵語九聲 附粵語拼音例

陰平【1】如詩 si1
陰上【2】如史 si2
陰去【3】如試 si3

陽平【4】如時 si4
陽上【5】如市 si5
陽去【6】如是 si6

陰平、陽平為平聲
其餘全為仄聲

定係有其他方法

老師當年咁教

三九四零五二七八六

或者

我背394052因爲填詞用唔着入聲

煙鎖池塘柳

雲散終見偶

振英生腫瘤

龍蝦種花柳 先自

早洩冇賓洲
煙鎖池塘柳

雲散終見偶

振英生腫瘤

龍蝦種花柳 先自

早洩冇賓洲

地魔冇鼻哥
你出上聯我對下聯

今次你仲唔死
你出上聯我對下聯

今次你仲唔死

他插前洞 佢玩後洞
你出上聯我對下聯

今次你仲唔死

下次我先答你
唔好執我口水尾啦 好撚7啊樓主

飢餓捕鵝 鵝傷我
在上不是南北
殘存亦沒路
殘存亦沒路

健在無前途
皇天擊殺林祖舜

冇人對

乜原來有專利?
在上不是南北

跨下沒有東西
在上不是南北

跨下沒有東西

在上不是南北

跨下沒有東西

皇天擊殺林祖舜

冇人對

帝位衰落成老紂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞