一句講曬 買唔買nikon z6 好呀?

42 回覆
4 Like 7 Dislike
如果係指Z 50mm個支事後好似自己平反咗,話錯咗比咗個金獎
唔係等龍仔出,係等Nikon俾副廠出鏡先啱
Nikon無sensor技術,sony提供
呢個真係無得比,如果nikon有自家sensor就唔使比人逼用sony賣唔出嘅XQD
仲有相機唔係淨比spec,講調色,鏡頭群同設計,Z口一定比E口有優勢,仲有sony機好喜歡玩奄割,拎A73同Z6就咁比做工,EVF/LCD差好多,仲有sony個觸控LCD廢到全行公認,一個連重要嘅取景都做唔好嘅機就真係買唔落,sony鏡群更新慢又唔對討好消費級用家,就咁kit 對kit可以講輸好多,比你拎24-70ZA都輸少少,所以只可以話sony機比spec就係勁,但以系統比E比Z輸太多,唔好拎GM出嚟J,有幾多業餘玩家玩得起支支GM,但sony無GM真係發揮唔到所謂嘅spec
Z算係咁,佢技術上比好多廠少,樣差少少,XQD貴啲外其實好正,sony就唔睇好,E口嘅弱點依家比人針住打,以前無對手仲得,有預感A74/A7R4係E口最後一代,佢FE棄坑嘅可能性好高,到時apsc用E,FF用新卡口了,FE又成為A卡口嘅下場
sensor 咪a7iii 個粒
nikon 鏡咪仲撚貴過sony
z 機出成點呀柒頭,俾你100mp中底再6.5 級ibis防震, 16級dr, 再30 fps 雙slot,剩機300g 又一粒電打四千張!?? 你屌人話阿媽係女人,但你想你老母係超人呀
如果你唔係用中幅,要幾撚痴線先話富士apsc似樣
富士粒sensor有啲色唔準,如果唔係唔會跳槽,係靚嘅,但個人唔係好喜歡「做多咗」唔夠還原,仲有防震技術比其他廠過後太多,有OIS鏡本身少,機身防震機少,依家仲有越來越差感覺(中國製,菲律賓製出現)
中幅相走有錢同心機玩
一手價喎,唔係二手比一手喎,sony 35.8,55.8ZA,16-35ZA同24-70ZA嘅質素叫你用返一手價買你又點諗先,呢個價錢買4年前鏡頭技術同貴少少買今舊年嘅鏡頭技術先,如果以上四支完美嘅就值啫,55.8叫好啲外,鋭利度同紫邊控制輸好多喎,咁計法算唔算叫貴?
拎中幅同FF比有啲唔太公平,富士如果比APSC,sony起機身防震同對焦領先太多,富士就只有顏色風格同專研Apsc關係多靚鏡先叫做同sony之前無心戀戰先有得打下喎
中幅如果同返中幅比哈穌名氣上大好多,中幅富士好似價錢優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞