[數撚圍爐區] 數海無涯, 回頭是岸 (20)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
邊方面先? 同人social? Present?
冇講明咩conference, 我當你係(國際)學術conference
- 最緊要唔好怕羞, 其實好多人都係頭幾次去conference, 一樣咁淆底
- 扮唔識普通話, 咁就冇中國人痴埋黎 (痴埋成堆中國人就埋唔到鬼佬堆)
- 如果老細/同事有去, 叫佢地介紹人你識
- 但都唔好成日痴埋老細/同事道, 係都1-2個好, 唔好一堆人 (都係果句, 你成堆人, 外人就唔會埋黎)
- Conference lunch / dinner 揀張random 既枱坐
- 聽完人講talk, 搵個speaker 問問題/討論
- 盡量搵機會比talk, 冇paper 就rump session
- 事前search 下有咩人會去, 睇佢地啲paper, 去到衝去佢地到問問題/討論, 最好就R到joint project 做
邊方面先? 同人social? Present?

有幾個做法既
決絕啲咪扮完全唔識, 但如果轉個身你就同台灣人講普通話咁會好怪
溫和啲咪話聽得明但唔熟, 然後係都要用英文應佢, 咁佢講幾句冇癮就會走
強硬啲就表明識講但拒絕講
我通常用溫和果種

前兩年如果對方肯講英文咁我都唔會hea 佢既
但依家就多謝啦
自己小心啲 好多鬼
No, I am from Hong Kong
點解咁多歐美大學中國人PhD
自己諗下
寧願孤獨都唔埋堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞