[日劇]孤獨的美食家 - 第八季

291 回覆
49 Like 1 Dislike
可能因為五郎呢個角色 喺南泡人氣高
依家又一次去韓國拍
其實好尷尬,我地好想睇佢食多 d 日本野,但係日本人就想睇佢食多 d 外國野。

不過韓國咪去過囉,又唔黎香港…再唔係去下越南泰國其實都唔錯。
香港黎食雲吞麫,再加奶茶蛋撻。
日本落街食黎黎去去差唔多
成街都居酒屋同烏冬面
冇咩選擇
都係嘅 日本食物本身唔叫好多元 同去日本旅行一樣食足幾日會有厭嘅感覺
食澳牛
澳牛一條街差唔多搞掂晒。
去完日本返黎
感覺好似由天堂跌返落地獄日日食屎
香港啲茶記難食到
日本雖然選擇唔多但至少9成有質素保證
頹如個啲家庭料理/和食快餐店都好好質素
返到黎香港食左碗碗仔翅同三寶即刻想嘔返出黎
香港便利店已經比下去啦, 差幾十皮
口味既野好個人,so far 食完日本野返黎唔會覺得香港野好難食。

不過人地同一價錢,食材係靚 d。唔講乜野本土生產新鮮貨,如果香港既租金減三份一,食肆都有機會可以買 d 靚 d 既材料。有時 d 野,巧婦難為無米炊呀。
成日話香港旅遊業點點點,其實寫個好少少既劇本,send 過去搵 TV-Tokyo 做下推廣,包機票住宿已經可以有效果啦。

成日諗埋晒 d 屎坑橋,錢使多左但無效果,真係唔係咁易做到…
差別喺態度
有心嘅廚唔會俾難食野食上檯
香港求奇文化當道
其實日本人好多野都好求其
不過佢地勝在啲料靚過香港
淨係啲水靚整出黎既飯已經好食過支那米(出街食飯黎講)
第12集真係好普通

幾時有第九季
出年啦
雖然話成本低收視好,但松重豐都有講過拍呢套野真係辛苦。

真係有需要,情願佢做多 d SP,時間長 d,又可以放多少少劇情落去。有時睇佢 d 間幕位都幾好笑,例如被迫飲酒之後訓過籠、被瀧山同個客夾埋整惑之類。

另外可以略略減少佢既近鏡,放多少少鋪面同調理食物既鏡頭。

不過千祈唔好搞到好似中國版咁本未倒置。
點會有人睇支那版
好老實,未睇時有 dd 期待架,始終叫做多 d 正宗中國菜。

點知睇完半集…
支那嘢就算啦
對今季都幾失望…
瀧山咁耐以來係咪只出過一集
好似只係出過幾分鐘場,呃左五郎份 pan cake。

同其他路人角色出場時間都係差唔多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞