三蚊買地獄腳車

101 回覆
5 Like 17 Dislike
28car 有個盤12年開35000
原來係換過度門
你都講明地獄腳既就豐田啦
對呢個年份既豐田腳如corolla echo果d, 一副就算近年都仲有用緊既1nz/2nz偈, 再加個世界公認最可靠既4AT自動波箱, 我覺得十萬公里對佢黎講只係佢生命週期既一個小中途站

另外, 買得幾萬蚊車我個人就費時搵人驗, 特別呢類腳車, 只要外觀正常內面又無改車, 其實唔會有人花錢撞完專登駁番佢, 因為買過架仲平
副4at舊係舊,但真係好順,抵佢出咁耐
豐田本田 civic corolla 依D車 唔會爛唔會壞
計我話就應該

周圍搵下物色下 有冇D $10000樓下既盤

打去問下5000走唔走 走就即日睇車full pay拎牌薄

咁架車就$5000番左黎

無牌費要驗車既話 就預左比人劏了
原裝驗車 乜都驗到大約 : 1500蚊
牌費就 : 2000蚊
保險就是但啦 唔夠牌唔夠歲都係 : 3000蚊

蝴蝶掩唔駛洗了 換個紙風隔夠晒做 :40蚊

火咀同電無事都唔洗換了 :0蚊

偈油就問下前車主行左幾多 below萬五就唔洗換
Over就求其兩舊水4L 油隔50 用欖唧 唧高乘客位果邊 自己換油啦 :0蚊 / 250蚊

車胎就睇下有無四個轆 四條鈴 四條胎係度
有就OK 想咬地D 增加接地面積好簡單 原本應該打30磅氣左右 ,去油站 頭胎25磅 尾胎27磅
好似換左條R胎咁咬地,想好收D就仲簡單 個迫力腳制大力D踩就得 : 0蚊

入油就睇下你際遇啦,無乜人脈就死死地氣去中石化 中石油啦 日日減3.5 都算係平
有D人脈就問下渣車既老友邊度有得鬼啦
咁第一缸油就大約 : 300/500蚊

總計:12290 就可以做到車主了

一年半載賣車 擺上網八千,好快又會有人問你 :5000ok?

如果買架corolla civic要洗兩三皮 不如再儲儲錢 買d好d既車
ncp120 ractis
你一直在玩命
ractis大唔大食?
0.9
Corolla141車主部車揸左5年原全無野壞過(唔計定時保養消耗品)
2001年Corolla NE121
2017 拎P牌揸到宜家,每年保養費都唔太貴
仲可以練多d房車型泊車
99 corolla 喇
一半拎去買車 淨返拎黎出保險 牌費入油都玩到一年
ne121 慳油代步一流 冷氣凍
換風隔 做好保養 換套點火coil加火咀
即時車爽好力
返放工地獄腳車一流👍
可以去問下附近d車場洗唔洗排隊先租得
頭一個月比人抄得多咪去租位
我個FD以前係咁, 平日返工放工返屋企泊街, 假日如果唔用車就入場日泊
又係唔撚識壞
但係棍仔唔係個個鐘意
見到上面話換風隔油隔可以diy,請問有冇教學片
另外想問下係邊到訂零件比較抵(尾燈爆左)
我想放架萬事得m2 08年 棍波,有興趣可以pm
風隔:https://youtu.be/RdXVxbd59es
冷氣隔:https://youtu.be/U42xcI91eIA
偈油隔就算啦比人換油時換埋
同問,啱啱用左三蚊買左架十年錢七
打算換哂四條胎同換油 可能嘅話就check埋車,係咪換油檢查同換胎都係要分開兩間車房做

架車冇上架直接傾好價就買入,大西北有冇介紹邊間車房好?有冇人知要幾錢左右?
換油自己去零件行買油隔、油拎去油站換,呔我去慣元朗合益路馬會附近
唔該哂先
Lm
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞