點解仲咁多新手想買第一部相機?

62 回覆
4 Like 10 Dislike
因為手機像素低,同埋做唔到景深效果

利申:iphone6
操控感同手感。

虛榮感
有生活態度 似文青

大把都唔得

換7囉 像素大d又有portrait mode

大把都唔得

之前睇過100D都只係2、3000,價錢平一半又影得靚啲 不過我自己都等緊8,部手機壞到好想掉左佢

大把都唔得

之前睇過100D都只係2、3000,價錢平一半又影得靚啲 不過我自己都等緊8,部手機壞到好想掉左佢

買機送技術?

大把都唔得

買機送技術?

唔關事,自己都有用手機練開,但講真影人像既話,有冇景深真係差好遠

大把都唔得

買機送技術?

唔關事,自己都有用手機練開,但講真影人像既話,有冇景深真係差好遠

利申:都係因為影人像多,先會想要景深效果多啲,宜家部6仔根本做唔到

大把都唔得

買機送技術?

買蘋果送態度

大把都唔得

買機送技術?

雖然淺景深影人唔係唯一嘅方法
影得多仲會厭
不過都係最容易嘅方法
但最平都要買支50 1.8,kit鏡都唔會俾到
比人體驗下唔得咩?

大把都唔得

買機送技術?

影得多仲會厭
不過都係最容易嘅方法

係呀,我都有諗到呢啲,所以都驚買相機到最後會浪費左,所以都係唯有等出8,換返部正常使用到既手機之餘又可以得閒影下相就算

大把都唔得

買機送技術?

買蘋果送態度

我之前用開an機,但用過ios就返唔到轉頭,唔係單為showoff而用ios 可能年代久遠,當時用an機要分sim卡同機身,記憶體兩邊有,覺得好麻煩,唔夠ios咁user friendly,所以決定左以後都繼續用ios機。

但講真ios真係越出越廢,都有糾結過要唔要用返an機,但始終對an機有啲陰影,都係不了
有notebook點解仲要desktop workstation?
有notebook點解仲要desktop workstation?

相機可以控制光圈快門iso
相機塊晶片質素
可換鏡
媾女,扮有內涵
買機送技術
型嘍、威、英雄主義
唔打得都要睇得
俾班仆街friend 毒我買

手機都有manual mode控制快門、iso、white balance,係冇光圈之嘛

收皮啦你

我屌死你老母

屌哂你地個老母臭閪窿

嘩 我以為上左2kfun

大把都唔得

買機送技術?

影得多仲會厭
不過都係最容易嘅方法

係呀,我都有諗到呢啲,所以都驚買相機到最後會浪費左,所以都係唯有等出8,換返部正常使用到既手機之餘又可以得閒影下相就算

點會浪費
二手賣出去可以套現

大把都唔得

買機送技術?

影得多仲會厭
不過都係最容易嘅方法

點會浪費
二手賣出去可以套現

二手買二手賣,當租機租鏡
相機用緊Sony A5100 + 28mm F2.0 + 魚眼mount
雖然唔係咩貴野,但已經可以應付大陪份場景
影出嚟效果同電話真係唔同
同埋快好多

不過電話真係無敵方便,唔放假又真係冇可能帶相機出去
利申 電話用緊iphone 7+ LG G5
相機用緊Sony A5100 + 28mm F2.0 + 魚眼mount
雖然唔係咩貴野,但已經可以應付大陪份場景
影出嚟效果同電話真係唔同
同埋快好多

不過電話真係無敵方便,唔放假又真係冇可能帶相機出去
利申 電話用緊iphone 7+ LG G5

FE 28mm?
點解唔用16
家陣d人真係冇大冇細,咁既態度同老行尊講野

手機影相好多野俾你set

一句講哂 成世人淨可以用死一種黎影相

你揀相機定手機

你講到成世人淨可以用死一種黎影相,當然手機啦,手機可以打埋電話,相機唔打得。
推,點解咁新手回
家陣d人真係冇大冇細,咁既態度同老行尊講野

手機影相好多野俾你set

一句講哂 成世人淨可以用死一種黎影相

你揀相機定手機

一世喎屌你老母

梗係手機啦 要po個ig都要下下用相機影完過番落手機先可以upload...

如果你老母叫你落街幫佢買m巾,你又唔知邊隻,佢叫影whatsapp比佢睇。咁你係咪攞部相機影左再過落手機再send去whatsapp?

部相機你同埋我果份...
比較想知既係 唔買第一部相機點脫離新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞