(好撚重要)IOS Safari竟主動傳送IP等私隱資料去大陸騰訊!立即關閉此設定保平安

466 回覆
343 Like 3 Dislike
邊道假?
真,一早轉用
睇youtube 無廣告
你又知?你試過?
真心有冇人知 Sony 有冇跪
準備換機 冇跪就幾柒都轉會 保平安
又分化
同埋所有非親生仔嘅android機

google 親生仔:pixel
https://www.facebook.com/110776013598523/posts/139468480729276?sfns=mo

(極重要!關於Apple ISO網絡安全的最新消息!)各位,首先狠人講句好抱歉,我正式撤回兩個鐘前一篇關於Fraudulent Website Warning的發文。

因為po完果篇文,有IT高手(都係同路人),表示關閉Fraudulent Website Warning的風險比開啟更大。簡單講就是:關閉詐騙網站警告會增加一般用戶因使用危險網站而被種毒及入侵既風險。到時可能面對更大的網絡危機!狠人有見及此,都係勸大家睇定一點,唔好關閉Setting。

以下是其中一位高手的分享,大家參考一下(如果睇唔明唔緊要,總之就係想講Fraudulent Website Warning好有用,特別係今時今日的網絡世界;不過Apple點解要搵騰訊合作,就要解釋清楚!):

《求下大家唔好關閉Fraudulent Website Warning》

大家都驚個人私隱會俾大陸會唔覺唔覺咁偷左去,呢個擔心絕對係合理,但係我鼓勵大家擔心既同時嘗試了解下技術細節。(科技媒體更有責任傳達正確技術資訊)

首先,係外國forum(見最底連結),已經有人用reverse engineering睇過,其實只有地區設定為中國先會用Tencent。而佢用既protocol同Google Safe Browsing一樣,只會傳送partial hash(k-anonymity,因為partial hash會有大量collision,不足以還原為原本網址)。伺服器理論上無你睇過既website既完整或部分網址,Google設計這個API時也有考慮私隱問題的。

即係,如果你地區揀中國,佢會將平時問Google攞既fraudulent website資訊變成問Tencent攞,而過程裡面,Tencent會得到你既IP同網址既partial hash,並不會有你去過的網址。

實際上這個Fraudulent Website Warning功能大大減少malware同fraudulent website機會,所以絕對唔建議因為呢個原因而關閉。一來這個問題並不影響不是設定地區為中國的用戶,而對大多數人來說,這功能是遠遠利多於弊。

中國的用戶用不到Google,也連不上Google Safe Browsing API,Apple因而讓中國用戶使用Tencent的同樣服務是合理做法。不過,無論如何,如有用戶資料會傳送給第三者,Apple還是有責任清楚解釋。

技術討論: https://news.ycombinator.com/item?id=21241749

(狠人再次講聲好抱歉,今次好明顯係我Fact Check唔夠,引起大家恐慌,下次一定會更小心FC每次的發文!IT同路人都已經委托議員去信Apple查詢香港用戶既伺服器地址,以及會否送資料予大陸。有最新消息再update大家!🙏🏻🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️)
on咗先擋到釣魚 好似下面咁
你地慢慢off
認真,其實唔off係好過off,IP成日轉同埋off左你會少左個protection,係講緊日常上網果種protection,唔係只信任不信任某d service果種。

講真,我自己都係用開chrome就算,好唔信騰訊睇到既至少轉去firefox,都唔好諗住就咁熄左佢但又繼續用safari
推啊屌你老母
佢應該係想講
熄咗safari個防釣魚功能
再開vpn個防釣魚功能
要推 死啦點算
你用嗰個vpn無防釣魚功能咩?
吾你老母
Region set 中國 就會 send Tencent...
咁 set Hong Kong ,係 Apple 世界屬唔屬於 中國?
成萬銀買部機返黎比人監控
係咪犯賤呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞