係咪要去到當眾槍殺,香港人先會醒

41 回覆
29 Like 2 Dislike
退一萬步嚟講
要不是要睇美國佬面色/驚制裁

晨早坦克車入咗城啦
所以是有用
但不會對我們的目的有太直接作用
所以先想問係咪個時先醒
到時太遲
因為中國全面文化/經濟侵略緊美國
美國國策轉咗想打中國

而且Trump嘅班子好多都對中國有私怨
玩少陣膠,人地有槍
係當街槍殺都唔會醒
的確,演悲劇,求國際民意,就是連登外的主流方向,所以反對升級的聲音才那麼大。

否則,升級的話,殺曬所有警察又如何?樓上那位巴打講到廣州軍隊下來的攻守,是我唯一看過的戰略。
所以咪得美國做野
英國叫做為中英聯合聲明發過聲
其他歐洲大陸左膠民主大國做過d咩
有bug...警察會殺返你轉頭,
冇bug this is only way
4個月 烏克蘭都唔知死多過香港幾多倍。
都唔會醒
德國算係咁啦
不過等美國大佬做咗嘢先睇啲契弟咩反應啦
只有真·革命,先可扭轉局面,中央寧願烕我地一代年輕人都唔會軟落來,人死左佢可以大陸補充落來,但佢一軟就管治唔到整個中國,我地只可以學烏克蘭拚死一戰 革一次命!
你依家要抗衡國家級既壓迫,你當然要盡量有國家級既力量抵抗,所以拉攏不同國家既支持係有用,就係用國際制裁同輿論黎頂住中國,否則,香港一早變左新彊西藏。香港只係一個特區,冇自己軍隊,而政府亦只不過係傀儡,真正既敵人係中央共產黨。

所以,香港靠外國幫忙同輿論壓力,加上香港人自己不斷極力反抗同新聞採訪自由,可以connect到更多人,感染更多人以不同方式投入運動,去抵抗呢個中共。

講到武力既抗爭,其實雙方武力一開始就係唔平等,同埋你想全民勇武有根本上既困難,人數加上抗爭者本身既體格,所以香港環境最有效既勇武抗爭,的確係不斷以流水式既革命去做蘇擾,即係類似打遊擊咁,最緊要係盡量唔好被捕。點解話係蘇擾,因爲從一開始武力就不平等,最多只能夠係同警方對峙一陣就走,當中可能比你教訓一兩個警就要走。

運動咁耐以來,我自己覺得勇武群發揮到盡而做到既最大效果就係,衝擊某d地點,然後所有商舖交通自己全部提早關閉甚至翌日唔開搞到好似戒嚴咁。而早前勇武多同多數有經驗,所以每次衝擊一d地點都可以做到大效果,然而,自己友每次都損失一定數量呢個係事實。

運動地到現時呢個地步,我自己既觀察係,依家勇武基本上只要係對準政權既建築物或者商店出手,都唔洗專登同警察玩對峙,已經有效果,警察亦都會自己揾你。但勇武數量越黎越少同警方鳩拉既情況下,觀望返警方最近打壓力度增加強,勇武們行動,真係要以保住自己全身而退為前題,要做都係要游擊快閃be water,而唔想見到每次一批批人被拉。唔送頭係大前提,寧願你地空手回,下次部署好d再黎過。感覺上,部分勇武亦可考慮潛喺和平遊行同幫助和理非和平示威嗰陣提高警覺呢個方向做。而樓主樓鼓舞多d人出黎做勇武,我覺得真係要有身手,同心有理準備先好出,唔係既話,寧願少d勇武,d人小隊咁自己搞好過,和理非做主要輸出,亦唔建議女仔做勇武除非極好身手。

而和理非當然就係用盡方法spread 開真正既資訊比身邊同全世界既人睇,加上身體力行去做抵制同遊行。比起勇武,呢d係全民都更易做到,所以一定要做。

個人睇法係,勇和兩邊既野要keep住做,就算貌似力度唔夠大既都要keep住做,就好似滾雪球咁,係要時間同不間斷咁做從而滾大個雪球,直到政府有出現疲態缺口,到時候我地再比致命一擊。就正正好似安西教練咁講,戰至直到最尾最後既一刻,未來繼續堅持去做,我地又點知一路堅持落去會冇結果呢?至於政府缺口同我地致命一擊既形式係乜,可能真係要到時候先知,亦希望大家多d集思廣益諗出更有效同新穎既方法去持續抗爭,但就係絕對不妥協。

我相信,香港既革命同其他地方會有相似點,但一定會有自己獨特既方式去勝利,唔一定要好似烏克蘭咁樣全民武裝去推翻政府。各位要繼續不分化不割席,堅持落去。
打打下就成堆字,可能有d長氣,但希望分享下自己睇法,能夠幫到個運動。
唔好ff太多 其實輸出革命都要靠和理非同美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞