陳彥霖事件整合

66 回覆
8 Like 5 Dislike
我覺得可信度較高係死者係站外擺低咗自己個袋 然後朝人執到畀咗黨鐵職員
因上網有人講自己係執到個袋
亦有同學死者較熟既同學打過去係黨鐵接聽

而有無調轉頭返到學校 同埋 係學校做咗咩
逗留幾耐 除咗cctv之外 只可靠當時係學校既學生而且又目擊到黎證實

只於對死者自己係海除衫再跳落去被水沖死
呢個講法整大保留

另外對死者母親否認屍體呢點
有兩個解釋方法
1 死者母親實際無去認屍
2 死者母親認完之後被叫低調扮唔係 再繼續出po尋女 可能因另一半係警察關係影響叫底調 因警方稱死者無參與過示威遊行 但現實係有
留名
我都認為有其他疑點
疑點一
根據報導(https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20191011/60142396)
死者係赤腳係HKDI行出去海濱公園方向,佐係點解會係赤腳?
係死者由到HKDI既時候已經係赤腳定係特登番學校除鞋(如果係既話動機係咩,而且點解有人發現佢既隨身物品但又無人發現佢對鞋?)
如果係到學校之前已經係赤腳咁佢係邊到除鞋呢?佢係美孚都朋友見過面但到左學校就無鞋所以佢赤腳既時間應該係由佢同朋友見面既下午14;15到學校呢段時間(因為如果佢朋友見佢赤腳應該會有懷疑)
另外,死者由美孚到調景嶺既時間,如果係呢一段時間死者已經係赤腳,死者係十分顯眼既,因為下午到晚間既HKDI附近都算係比較多人(有學校,巴士總站,商場,MTR)一個赤腳既15歲女童係上一定係顯眼既存在,亦姐係話如果死者係赤腳既話好大機會有目擊證人
最後,死者赤腳既動機到底係咩(呢個先係最大問題)
疑點二
死者身上無明顯傷痕
一個善於游水既人溺死本身就好有問題,死者身上無明顯傷痕姐係死者係水中既時候係手腳都無被縛束(如果手腳係被綁,係水入面應該係會掙扎而留有傷痕)即使係抽筋都解釋唔到(游水好既人係用手都可以浮係水面一段時間,甚至係可以唔郁都可以浮起)
而最大既問題係點解佢會係海上,如果一個識游水既人係唔會用跳海呢一種自殺方式,因為自殺唔係一樣靠意志力就做到既野,所以佢有極大機會唔係自殺.
總結就係呢一件事由發生開始根本就全部都係疑點.
死因又唔知,動機又唔知,點解番學校又唔知.
要人證先引證到係咪赤腳 佢有無真係返到學校 係學校做左咩
其次佢除衫 咁狗話無可疑即知佢邊到除邊到跳又唔公開?
識游水走去浸死本身已經唔合理
媽媽在fb 明明否認過條浮屍是女兒
媽媽講過個女當場短髪,但浮屍長髮⋯⋯
[置頂]仲做浮屍推理?集氣搵佢男朋友或友人出黎好過啦
https://lih.kg/1645581

真·已經搵到出白底黑字搵人forward 圖上連登嘅死者朋友 證實左部分野
佢cap左WhatsApp conversation比我 已fc
如果各位認為呢單案有可疑 可以入黎一齊幫手尋人&討論

D字樣衰SORRY
https://www.youtube.com/watch?v=ZO1awelNJ7A
呢個總匯幾好,但是中共鏡頭監控未 FC。
要推
P仔推!
希望幫到手做分析
14:15 美孚與朋友分開
14:25 msg短訊朋友『正在回家』

**美孚去調景嶺(假設係搭黨鐵)車程需時 50-60分鐘
**調景嶺站去香港知專設計學院及李惠利步行 3-6分鐘

***據認識女事主友人透露,上月十九日下午二時,女事主與同學分開後,至下午五時,乘搭港鐵抵調景嶺站,步行到就讀的職業訓練局。消息稱,陳於學校逗留兩個小時後,到晚上七時離開。
http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/803030/日報-港聞-少女浮屍惹被殺謠言-警批失實強調案件無可疑

***香港知專設計學院及李惠利, 星期一至五, 開放時間, 早上9:00 - 晚上9:00

***江永祥指,經初部調查和解剖後,死者無表面傷痕亦無被性侵跡象。9月19日晚上有一些可疑行為,包括她在校園放下財物,然後赤腳向海濱公園行過去。

***香港知專設計學院及李惠利行去海濱公園15-22mins

疑點:
1) 14:25 - 17:00 見過可以影響佢嘅人或事

2) 大話江永祥指晚上(18:00-21:00) 赤腳向海濱公園行過去, CCTV點確認行去海濱公園?

3) 假設所謂嘅『消息』(晚上七時離開)冇理由冇途人或校內嘅學生見到赤腳行街事主?

4) 大膽假設『佢』冇行過出街, 咁係真實嘅『佢』返到校內放低野?

關鍵: 1)八達通紀錄 , 2)黨鐵調景嶺站CCTV , 3)校內CCTV , 4)當晚經過途人
整合咗啲時間, 睇吓有冇幫助, 歡迎修改

-9月16日 星期一
開學前已告假兩週, 於9月16日回校上課 (VTC發言人)
18:30 whatspp表示想重新嚟過,遲啲會轉埋電話
-9月17日 星期二
好朋友表示彥霖最後post ig/snapchat
-9月18日 星期三
有個約30-40歲朋友表示送過彥霖返屋企,
彥霖亦向佢講有人比過D唔知咩佢食 好似叫「推B仔」
-9月19日 星期四
約14:15 朋友於美孚與彥霖分開
約14:25 傳訊息俾友人稱正在回家
約16:00 有同人Video Call, 約咗20號上完庭後見面 (需要FC)
晚上 將自己的財物放下後,再赤腳往海濱公園方向走去 (警方表示)
-9月20日 星期五
-9月21日 星期六
家人報警 (因過去曾有失蹤紀錄,故其家人於21日才報警) (警方表示)
-9月22日 星期日
油塘魔鬼山一帶海面發現全祼女浮屍
-9月23日 星期一
-9月24日 星期二
於社交媒體發尋人啟示
-9月25日 星期三
-9月26日 星期四
負責張貼海報的男子於20輛小巴上貼尋人啟事,
但一日後已即取下,第二日警方已經通知咗屋企人,話搵返條屍
-10月11日星期五
早上 彥霖已火化, 警方指冇表面傷痕及無性侵迹象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞