自我實現預言

35 回覆
13 Like 0 Dislike
agger
生cancer 都唔洗驚
有信心就一定醫得好

Agger 有信心咩都可以做到
雖然好似好玄但我幾認同
我asso個陣咁啱就係睇左吸引力法則,個陣諗住跟住做下又唔會死,就不斷同自己講可以入翻8大, 諗翻個陣其實真係無時無刻都諗緊入u呢樣野
最後真係去到一個境界完全唔擔心冇interview同offer

到最後成功入到自己想入個間大學就諗翻,呢個法則某程度係真係幫到我塑造一個理想嘅自己,當然唔係靠個d虛無縹緲嘅"吸引力",而係當你不斷remind你嘅target時候,個人嘅行為就會跟住去改變從而達到自己當初所訂立個target(有d 1999,但大概意思同樓主一樣 )
雖然好似好玄但我幾認同
我asso個陣咁啱就係睇左吸引力法則,個陣諗住跟住做下又唔會死,就不斷同自己講可以入翻8大, 諗翻個陣其實真係無時無刻都諗緊入u呢樣野
最後真係去到一個境界完全唔擔心冇interview同offer

到最後成功入到自己想入個間大學就諗翻,呢個法則某程度係真係幫到我塑造一個理想嘅自己,當然唔係靠個d虛無縹緲嘅"吸引力",而係當你不斷remind你嘅target時候,個人嘅行為就會跟住去改變從而達到自己當初所訂立個target(有d 1999,但大概意思同樓主一樣 )

Agger 係個post 搵到同路人好開心
當你因為相信自己會做到 不斷去提自己要點做 點實踐你既目標既時候
你已經實踐緊你既目標
不過好多人既問題係唔夠大動力去改變自己既諗法(姐係paradigm shift)
最後因為咩所達成唔到 自卑覺得冇用 浮浮沈沈咁生存
所以聽到巴打既例子我都覺得好鼓舞
你最後入咩u?
毒撚最忌有自信

有頭髮邊個想做癩痢
可以唔洗做毒撚邊個想做?
就係因為咁
我地先應該改變自己既諗法
同自己講 xxx都可以咁有自信 點解我唔得?
我都可以有自信 可以唔洗做毒撚
踏出左第一步之後
你就會發現其實改變自己並唔難 係睇自己想定唔想

巴打 唔係拆你台 有自信同毒撚唔應該有衝突
雖然好似好玄但我幾認同

當你因為相信自己會做到 不斷去提自己要點做 點實踐你既目標既時候
你已經實踐緊你既目標
不過好多人既問題係唔夠大動力去改變自己既諗法(姐係paradigm shift)
你最後入咩u?

紅磚大學
其實依家成日都想做到以前咁,但冇左個目標同動力就好難
雖然好似好玄但我幾認同

你已經實踐緊你既目標
你最後入咩u?

紅磚大學
其實依家成日都想做到以前咁,但冇左個目標同動力就好難

Agger I know that feel
上左岸做咩都力不從心
所以開始信返自我實現預言
最大問題係當你好有自信,以為自己做好準備個陣先發現成功唔到,就好灰..
就黎要面對入唔到大學嘅失敗
冷靜D照下鏡,睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦 世界好公平 如果人人都心想事成 會天下大亂 世上總要有你D咁既廢人
最大問題係當你好有自信,以為自己做好準備個陣先發現成功唔到,就好灰..
就黎要面對入唔到大學嘅失敗

一個真正既成功者淨係留意到最後會得到既成功
成功既道路一定曲折離奇
更何況係入大學?無論用咩方法都好 最後入到咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞