如果我想領養貓有冇咩要注意

51 回覆
4 Like 0 Dislike
愛護動物協會會有啲咩檢查準則?

利申:真係好鍾意貓好想養貓
裝窗網
裝網窗是必須的
要做好俾佢地煩住,幫佢地剷屎既準備
要有心理準備比佢界爛你d肉, 雖然唔係一定
如果可以,就帶去獸醫檢查,可能需要打針
街貓的話小心有跳蝨或體內有蟲,蟲可以觀察佢屙完屎後,patpat有無白色小蟲
簡單貓貓身體檢查:
[url]http://www.catsocietyhk.org/cat-knowledge/simple-body-check/
[/url]

之後大個小小就可以絕育,唔洗等到發情
什麼年齡可以絕育?
傳統歲數為六個月大, 但最近的報告顯示, 替即使年輕至八個星期大的貓絕育也不會為健康帶來任何問題。由於替幼貓絕育, 因為組織較小的問題, 難度始終較高; 所以我們習慣建議, 貓貓體重達3.5磅(1.5kg)或以上, 才替貓貓絕育。
來源:http://www.catsocietyhk.org/cat-knowledge/desex-benefit/

準備好窗網貓糧、水盆、貓砂、貓玩具,返到家多數貓貓都會因怕陌生環境做一段時間毒撚(時間長短因貓性格同環境而定),通常等夜晚先會出黎體察環境,仲要特別小心貓會衝出門口,有時佢地會等你開門衝出去

如果可以就俾佢知道砂盆位置係邊,放佢上去坐下佢就知,如不幸佢亂去廁所,就要清潔乾淨,特別係消毒同去除氣味,因為貓會聞到屎尿氣味以為個度係廁所

長期黎講,有需要剪指甲同清潔牙齒,特別係由細教起,亦要教唔可以亂抓家具同咬人,因為佢地會習慣,以為咁係無問題

最後,其實我覺得人要準備既野比較多,唔好只係鍾意就養,寵物係生命,唔係玩具。你要好清楚肯定咁問自己,係咪準備照顧佢一生一世?有病會帶佢去睇?屋企人贊唔贊成?
唔係想嚇你,而係你要知道人有好多野,朋友、家庭、伴侶,但寵物可能只得你一個

暫時諗到呢d,仲有好多補充,唔識可以再問

如果你接受到又準備好,咁歡迎你進入貓奴天地
留名
想知屋企有咩野要注意同多d領養方面既資料
例如要合乎咩準則先可以領養
有冇過來人
有冇過來人

上個月領養左
屋企個抽氣扇開個陣要小心啲,貓仔見到佢郁可能會伸手去掂
開門閂門慢慢閂,我個隻會衝門同伸手係門蓬
平時洗手盤洗完手要沖走哂啲泡,會奶
去廁所小心啲,我隻蠢貓唔知係咪特別蠢,一開廁所蓋就跳入去,今個月跳左兩次

愛協領養好快就有貓,我由hold到拎都係一星期時間,準則都係最緊要裝窗網,啲蠢貓好鬼蠢,會真係想跳出去
有冇過來人

上個月領養左
去廁所小心啲,我隻蠢貓唔知係咪特別蠢,一開廁所蓋就跳入去,今個月跳左兩次

愛協領養好快就有貓,我由hold到拎都係一星期時間,準則都係最緊要裝窗網,啲蠢貓好鬼蠢,會真係想跳出去

仲有每日放電,如果唔係夜晚暴走
群貓會如何?
有冇過來人

上個月領養左

仲有每日放電,如果唔係夜晚暴走

咩叫放電?
撘單一問,如果想放係band房養,係咪無機會領到
住公屋比唔比領養㗎?

換水清屎加糧剪指甲刷牙沖涼掃毛
貓好粗生,好易養,全家嚴重鼻敏感,老豆氣管敏感,打理得好情況比以前更好,養2隻都冇事

你個透明窗網裝左幾錢?
住公屋比唔比領養㗎?

比養絕左育既貓
建議你去spca 整好窗網 影晒全屋相先
再去睇貓 睇得岩可以hold 比佢睇埋相 好快有得接貓走

放低500 冇乜手尾 家訪都會隨機
利申:睇過一個關於spca領養既post講
原本有透明窗網
但係bb貓是咪最好有成貓調教?
原來有透明窗網
老豆老母話驚隻貓會r爛啲沙發,
如果解決到呢個問題就比我養,
有冇辦法可以減輕呢個問題

係屋企買d 抓貓版
帶佢地去睇 捉住佢地隻手去整
跟住如果佢地用個樣野來磨爪
就比野食佢 重覆幾次就ok

or 係d 柱綁麻繩都ok
但當貓心情唔好or 好奇
都有機會亂咁嚟
所以冇絕對可以教得好隻貓既方法

可以比貓抓板佢抓、不過唔擔保佢一定唔會咁做

所以要有心理準備梳化會抓花。

不過你厄住父母話貓會抓板唔整爛梳化先,到拎到番黎佢地仲錫隻貓過你就唔會太介意/冇得介意

我個兩隻貓冇抓過沙發
佢地多數會抓啲有一個個細窿嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞