香港人係時候認清嘅事實 (阻你五分鐘入嚟睇睇)

861 回覆
3885 Like 102 Dislike
1. 香港法治已死
新都城保安被拉,被告阻差辦公;相反警方無搜查令擅闖私人地方無人告。唔好話咩一定告唔入,實情係告唔入都已經困左你四十八個鐘,內面發生咩事無人控制到亦無人知。如果香港有法治,黑警晨早俾人清算左。

2. 無必要拎自己條命同狗講道理
對住佢地有咩好講,叫得做狗仲同佢地講人話?你屋企隻狗可能識聽你命令,但對住野狗尤其發惡嗰陣仲同佢講人話?三十六計,走為上將。唔係唔可以反抗,以眾敵寡嗰陣咪得。香港已經係一個可以你俾狗射完,死埋,都仲告你阻差辦公而隻警犬仲可以聽日再企前排射另一個人。

3. 唔好再話咩核彈要推爆
作為一少撮香港市民永遠無足夠能力點到火,話知你有十萬個核彈。見到所謂嘅核彈post,應該有嘅心態係嬲,嬲自己點解阻止唔到,而唔應該抱住聯署簽名,ig repost, twitter retweet, reddit 留言就盡左力,你可以做到更多。警犬射眼,警犬揸波,警犬縱火,警犬犯法,要數無窮無盡,身為香港人要做嘅係阻止依啲事發生,要認清後果後再不惜一切救命。人多係我地惟一有嘅本錢,十個人救走一個十五歲女仔,過兩日就少一單海上浮屍。

4. 割蓆/不割蓆
唔好再話核爆都唔同勇武割蓆,依家係勇武大人有大量唔同你地班和理非割蓆。邊一派做嘅野真真正正做到輿論,邁向終極攬炒大家自己心知,send 罐頭投訴信,感謝信會有用?

5. 和理非/左膠
完全理解有人可能因為個人原因做唔到勇武,但唔該勇武會緊野嘅時候做好你作為和理非嘅本份。唔洗你落手,你都可以開遮/睇水有狗衝緊嚟嗰陣大叫有狗,識自己散水,咪再勸交/叫人唔好打死佢。人地車埋嚟係以咩心態?勇武鶳就應該以咩心態應對!你估個司機淨係想車斷你雙腳?個司機最後有法律去懲處?記住,打得就需要有致對手於死地嘅心態。至於左膠,你一係覺醒一係癡返去你屋企,你地嘅存在等同老鼠膠,唔小心踩到你嘅話真係好麻煩,係好很麻煩。

6. 行動係時候要進一步
遊行完聽日照返工?唱完榮光繼續食埋個糖水先返屋企?黨鐵宵禁你就同佢一齊宵禁?係咪大家都期望今日終極攬炒完聽日就可以從新開始照常返工?咁咩係終極攬炒?如果抱住今日遊行完聽日繼續返工嘅心態,我可以肯定,相約煲底下除罩相見嘅一日一定唔會有。邊個話罷工只可以罷一日?試下罷一星期得唔得?人工都唔介意捐出去俾612,立場,星火,前線……捐一星期假真真正正犧牲少少成全罷工一星期終極表態得唔得?

7. 點解大陸人會咁on9
大陸人on9唔係第一日嘅事,見到佢地咁只可以話既可笑又可悲。笑係唔出聲無人話佢啞,可悲係自從8964之後自由民主依兩個詞語再無喺佢地國家出現過。九十後嘅大陸人一出世就無左依兩樣野,又點會理解到我地。題外話,大陸人極度依賴WeChat,而WeChat裡面嘅新聞全部包裝曬香港嘅示威係追求港獨,所以睇訪問片見到嘅係鐵幕國家下新聞封鎖加上一班愚民兩者結合嘅笑話。再者,隔離國家嘅人/事又關我地咩事?我只希望香港十年後都仲係香港,唔係中國。

8. Fact Check
有啲野係真係可以永世都FC 唔到。但FC 唔到咁又點?凡事都要FCed 先信?咁任何宗教都唔應該信?831有無死人係無可能Fact check 到,咁點?真係有死人咁點?無死人又點?有死人你就會次次示威遊行都出嚟?無就得閒先出?咁我同你講有死人,fact checked, 希望你次次示威遊行出嚟!

9. 點睇/面對藍屍?
裝睡的人永遠叫不醒。如果仲聽到有人話黑衫收左錢擋子彈嘅,你可以回應佢:我俾五千蚊你聽日同我一齊出去企前排,唔一定會中子彈。佢自己連企都唔敢企前排,真係會有學生收錢擋子彈?

大家出過嚟做野/讀書做過project都知一定會有free riders,我唔介意你做哈登牆頭草或者犬儒,至少記住一點:當一部分人好努力做緊依個終極攬炒大project 嘅時候,你唔好做負累/攪亂檔。

最後,光復香港,時代革命,五大訴求,缺一不可。香港人,一定成功!
手足, 幫你推
香港人·反抗
巴打您好撚清醒
清醒到推您上去
真係要反抗,唔反就真係會變中國,十幾年後我地啲仔女就會變成澳洲接受訪問啲小丑咁。。。
晨早流流巴打思路真清晰
P 牌推唔到!
http://www.epochtimes.com/b5/19/9/8/n11507695.htm?utm_source=dable
中共手法越睇越心寒 香港人 反抗呀
推 認清現實
一齊尋出路
香港人 反抗
四個月啦。。。有咩係真係爭取到?送中係真係撤回左,但我地失去左幾多個手足?幾多嘅自由?

五大訴求,缺一不可,嗌就嗌左差唔多四個月啦,仲數唔數到五大訴求係咩?

大家反思完就重新一齊上路啦!
推爆
唔好再話核爆都唔同勇武割蓆<

識啲濕鳩係到屌前線,最尾就加句「我最多可以話唔割」

屌你老母我真係嚇一跳,仲意有係侵侵或者所羅門講,呀原來係條o麥鳩都唔撚做,開大片都仲係電腦前面睇卡通既肥矮毒柒,你唔割我真係多撚謝你喎
希望呢個post可以叫醒更多人
pish
和理非係佔大多數但真係諗唔明點解佢地有個思維係佢地唔同勇武割蓆係勇武執到。。。
好中
睇LIVE見有人同班狗講你個良心去咗邊
你都係香港人嚟ga之類就想一巴星埋去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞