(正視聽)關於雙十國慶 其實大家唔洗諗得咁複雜

53 回覆
33 Like 0 Dislike
我朋友冇連登帳號,所以幫佢po出黎。

懶人包:
1.重點係感謝同慶生 比上面睇到十一同雙十既差別 激死佢
2.行動方面標語、文宣、言行比旗重要
3.台灣既問題交番比佢地內部處理 我地唔好幫人決定!
4.盡量避免衝突 冇人想自已生日會周圍tg 宜和理活動 如唱歌、快閃等
5.唔好舉錯青天白日旗(國民黨黨旗)

小弟曾係台灣讀書,亦有長期留意台灣時事,對於藍綠兩政黨有一定了解。
見到好多人討論青天白日滿地紅旗定台獨旗,究竟會唔會變左支持韓國瑜之類 所以我都有問台灣朋友意見。
佢哋係覺得其實當作幫朋友慶生就好,因為佢地本身都未有共識,我地作為外人根本唔需要幫佢地決定
(台灣現狀:青天白日滿地紅旗作為中華民國國旗係唔被國際認可,比中共打壓得好慘,而據我朋友講即使內部有唔同意見 但在外見到依支旗基本都唔會好反感,睇台灣人在外攞國旗周圍旅遊影相就知)
所以聽日既行動,旗既話各種都有少量(青天白日滿地紅可以多啲,但太多搞到變左旗海就會好似韓粉)然後重點係標語 重點係標語 重點係標語!!印多啲文宣寫「謝謝台灣朋友一直支持」 「謝謝台灣」「感謝民主路上一直有你」「台港友好」之類,台灣人就會明白意思。

忌:
1.過於強調中華民國,上面都解釋左,佢地內部都有爭議,所以唔好過份強調。
2.文宣寫台灣變成反共/反中連線,同上,台灣人內部都未有共識,所以外人千祈唔好幫佢地表態,有啲野心照就好。
3.避免提及台灣白色恐怖,白色恐怖時期算係台灣人心中一個好敏感既點,睇最近套戲「返校」係台灣既評價就知,所以我地外人千祈唔好提。
4.聽日盡量避免衝突(尤其裝修),因為冇人想自己生日會周圍tg,要強調同十一既對比!
而且雙十台灣人放假,有部分都會黎香港玩,就唔好請人食tg啦
(我都知道好多時候係狗先做野,所以都係話「盡量」)
5.要分清楚青天白日滿地紅同青天白日旗既唔同,唔好帶錯旗!!
[url]
[/url]

而關於聽日既文宣 行動po就麻煩巴打係下面補充 亦可以去雙十TG GP睇
香港朋友不用瞻前顧後,真的。
臺灣人看到上面那些旗子,都會感到溫暖善意。

風雨同路。
自推1/10
自推2/10
自推3/10
10月10日
辛亥革命紀念日
記得全港中華民國國旗呀

October 10
Xinhai Revolution Anniversary
Remember National flag of the Republic of China in all Hong Kong

青山白日滿地紅喺孫文正旗!
自推4/10
自推5/10
自推6/10
自推7/10
自推8/10
自推9/10
自推10/10
其實香港一直都有過雙十國慶
以前啲旗仲多過啲護旗手架

希望聽日可以好似以前甘樣

🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼

🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼

🇹🇼普天同慶雙十國慶🇹🇼

up
聽日報名係大埔玩 有無手足?
台灣人 Pushhhh
大家快啲記熟啲歌詞吖
好認同 台灣朋友話舉國旗都ok
我地要既係反差!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞