馬桶不停入水點搞

15 回覆
0 Like 0 Dislike
頭先返屋企聽到屋有啲流水聲
發現原來係馬桶流緊水
咁我揭開個水箱發現原來水箱滿果陣咸水都仲一路流緊 overflow啲水就經中間白色條喉入馬桶
但睇返右邊個浮波明明就浮起左 乜呢碌野唔係靠水位升到浮波浮起就cut水架咩
想問呢個case到底點搞 係咪要換走右邊呢碌野就搞店?
驚換錯野哂錢 求救
可能有沙頂住或落水位塊皮硬化。試吓擰開中間舊嘢,沖沖舊嘢個底同水箱落水位。
水制開細啲一樣有水流 儲水慢左 流水係冇咁快

另外個十字位睇落係用黎控制浮波高低 但宜家浮波都浮埋仲流緊 似乎唔太關事
我都係喎咁啱嘅
上面巴打講果個十字制 關事架 試下,因為佢係連住個浮波頂住個入水位
中間條野唔係純粹drain走多出黎啲水咩 唔明啲沙點樣頂住搞到唔識停水
頭先有試到唔同方向擰左幾下 不過好似冇咩作用
右邊 浮果舊嘢升到頂就 cut 水
可能 係裏面舊皮 硬化 咗或者有沙石

舊嘢可以扭開
一手捉住下面枝柱 另一隻手捉住個藍色頂
輕輕力扭 幅度 大約 “10分鐘 “ 嘅range 就可以開到
跟住可以清下沙石

閂咗入水制先
中間藍色白身藍面嗰舊係咪沖水掣同落水位? 係嘅話有可能個底kick住所以不停落水。你睇吓係咪沖完水後,一上水就開始落水就知係咪kick住
十字制 係較個浮波高度 去控制幾時停水,即係控制水箱裝幾多水

若果你手動 拉起個浮波都唔停水,即係係舊嘢裏面有事 ,即係我上面個 post
一係上水位一係落水位出事,打開蓋㩒一次沖水就知邊便出事。
右邊舊嘢 叫波曲
裏面舊膠叫波曲皮 or 膠

Google 搵下,好多 講唔識停水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞