誠哥真係好醒目

73 回覆
9 Like 141 Dislike
要走點解我走
係都趕走破壞法治嘅人先
後生大哂?
美心都係發表親中言論 咁都要被燒鋪?
五毛狗
收皮啦戇鳩仔
五毛死全家
相比起你到目前為止做過咩有用既野?
5mo
就係你推個手足出車
正常愛香港嘅人一定要同暴力割蓆
要尊重別人財產呢種好基本
我睇你唔順眼就燒你屋打爛你架車都得咩
傻人發現 各位留意
睇下樓主個名先啦大家唔好怪佢,由佢沉
我而家見到所謂勇武派驚到掉頭走
都唔明有人仲去前線做FA
戰場都有紅十字會啦 人有人性架
好似你咁 唔理事情來龍去脈
只著眼唔方便 驚死影響自己 只顧自己利益

你呢種人追唔到世界普世價值就收下皮 唔好出黎柒啦
講真 畜牲都有性過你
普世價值就係和平非暴力
而唔係周圍縱火同破壞
5 毛紙 你扲去洗 咪撚煩
香港人抗爭得到全國發達民主國家支持喎 你普世價值嘅定義係咪中國特色普世價值?

你眼中嘅和平非暴力 = 向施暴者含撚

對支持警暴 剝削市民知情權嘅某啲企業反抗 = 周圍破壞

民主社會 互相監察 互相制衡
唔係叫你事事跪低含撚

我都唔支持暴力 但你講嘅嘢 你嘅邏輯 違反人性
呢個都係一種暴力 相比之下 你呢種違反道德嘅人 冇人性嘅人 希望你快啲被自然淘汰啦

已經想象到 你嘅下一代 學左你啲咁嘅思想去生存落去 會係幾咁恥辱 幾咁可憐
B同學你好

喺自修室裡面,一個少女遭狂徒非禮,於是大嗌:「非禮呀!」

同學A:「自修室係俾人專心溫書嘅地方,唔容許任何人破壞安靜!無論發生咩事都唔可以大聲講嘢,騷擾其他人!」

同學B:「我知道你有大聲求救嘅自由,但你有冇諗過會影響到人?我都有安靜溫書嘅自由喎!你覺唔覺自己好自私?」

同學C:「你知唔知,你咁樣大嗌,騷擾到大家溫書,大家成績會差咗幾多?成績差咗,將來搵唔到好工,損失幾多錢你知唔知?點解你一個人要大聲求救,我哋幾十個人要同你埋單?」

同學D:「個女仔染咗頭髮,條熱褲又鬼死咁短,都唔似係讀書樣,都唔知係咪借啲椅喺度搞事啫!」

同學E:「嗌非禮有鬼用咩,之前試過幾次有女仔嗌非禮都捉唔到個變態佬,仲嗌嚟做乜?哂氣啦。無論做咩之前都要諗吓有冇用至得架。有啲嘢,係做唔到就做唔到。」

同學F(普通話):「我看,她就是別有用心的。聽說有人看到她和附近國際學校的學生乘同一輛巴士上學,應該是收了那邊學生的錢,在我們這裡尋釁滋事,破壞秩序,拖低我們的成績吧!」

呢個時候,大家發現非禮狂徒其實係自修室管理員。佢收起猥瑣嘴臉,一本正經咁話:「我相信大部分自修室使用者都唔會認同大聲講嘢嘅行為。我呼籲各位無論要表達咩嘢訊息,都要遵守自修室嘅守則,細細聲講,唔好滋擾他人。安靜有秩序嘅形象,係我哋自修室運作多年嘅基石。呢位同學,我理解你嘅訴求,但亦懇請你以自修室整體利益著想,唔好再作出大聲喧嘩嘅違規行為,等自修室嘅公共秩序得以恢復。」

沉默嘅大多數望吓受害少女,又望吓同學A至F,再望吓一本正經嘅管理員。見佢哋各執一詞,都唔知聽邊個講好。不過,無論發生咩事,反正「太陽如常升起」;反正自修室都係會一直開落去,都係唔好理咁多,專心溫書。

於是大家不再理會受害少女,繼續溫書。

@破拆號

如你或家人是受害少女,還會要求沉默嗎??
點解要打你部車
班勇武好撚惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞