[吹水]連登廚師交流區

67 回覆
6 Like 2 Dislike
似為廚師腸交流
如果第時想做廚係咪要有啲咩證書?
利申:中學

你可以直接搵餐廳做新仔都得,第二就係去vtc讀西廚或中廚,之後有個證書,容易入酒店做,d呀sir/madam都會介紹工俾你
我都係vtc讀廚藝hd畢業,但係就理論為主,入廚房較少,vtc仲有西廚文憑讀,主要實習為主,係薄扶林vtc有間訓練餐廳,日日係到出餐俾客

Thanks 多謝巴打肯答我
因為我而家揀緊APL 諗緊揀西廚定係心理學 以我屋企為前提就一定係西廚 去過啲Prepare Class聽啲啊Sir話只要肯捱就唔怕冇飯開 但係我又想讀心理學多啲
如果我第時讀緊大學 又可唔可以去讀VTC個西廚拎張證書 到時讀唔掂大學都仲有得揸鑊剷
有冇巴打識點醃椒
我剩記得紅洋蔥 紅椒黃椒
之前讀書果時做過2、3年壽司
呢家想轉工但唔知做咩好
飲食我都有諗過開鋪
但個成本好大 而且一個人好辛苦
諗諗下都係轉行算

咁巴打而家仲做緊壽司?

冇啦 呢家想轉行
但搵左好耐都唔知做咩好
開鋪就算有小小技術但冇錢
做左一年多d西餐

第一份係細鋪foodcourt黎,一個人收錢另一個人煮哂,備汁/湯/醃野果d會有對面鋪個老細做埋。係到唔係太學到煮野,但訓練到做野手腳快同一次過同時處理好多程序。
第二份係一間正式既高級d既地鋪西餐,對比起之前果間呢到廚房大好多,扒爐焗爐果d都勁好多。好想係到做,但佢初頭話請廚房,點知話廚房夠人但缺樓面,變左一星期得1日係廚房,其他日子就做樓面and水吧。係呢間做左一排就無做。

其實都幾鐘意係第二間到做,但無奈容納唔到我,而家返左去第一間到做住先。其實我諗緊應該去邊到做先好,想學到野。
做左一年多d西餐

第一份係細鋪foodcourt黎,一個人收錢另一個人煮哂,備汁/湯/醃野果d會有對面鋪個老細做埋。係到唔係太學到煮野,但訓練到做野手腳快同一次過同時處理好多程序。
第二份係一間正式既高級d既地鋪西餐,對比起之前果間呢到廚房大好多,扒爐焗爐果d都勁好多。好想係到做,但佢初頭話請廚房,點知話廚房夠人但缺樓面,變左一星期得1日係廚房,其他日子就做樓面and水吧。係呢間做左一排就無做。

其實都幾鐘意係第二間到做,但無奈容納唔到我,而家返左去第一間到做住先。其實我諗緊應該去邊到做先好,想學到野。

Fb大把搵工gp 慢慢搵

Thei 廚藝及管理

Thei 廚藝及管理

btw 學士學位 要33222
20歲出黎做野做日本菜 細細間做左1年 再做左放題1年
依家間潮州野到做

肯做真係會有人睇到

利申 做到主管
20歲出黎做野做日本菜 細細間做左1年 再做左放題1年
依家間潮州野到做

肯做真係會有人睇到

利申 做到主管

主管即係咩位?
咪撚恰新人呀
似為廚師腸交流

我都成日FF開間主題餐廳,做中菜mix西餐

不過香港做飲食真係好消磨鬥志

之前一番熱誠入利苑做打荷諗住學廚,但做左三個月頂唔順

而家係屋企自己煮下野研究下當興趣仲好

識做一定唔做利苑
開返個廚房佬whatsapp gp,一齊交流下好過

不如tg

不如tg

no la,女女唔比用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞