香港有無得買爪刀?

85 回覆
1 Like 1 Dislike
爪刀唔犯法
帶出街另計

蝴蝶刀點都犯法
單邊開鋒都犯法
只係擁有都犯法
除非明顯練習刀/蝴蝶梳

所有有輔助開刀機關
或者可以用fing的方式開刀的佢都可以周你
純用手力開就合法
多數摺刀都可以單手開,練習下就可以快d
香港咩刀先唔犯法? 日本刀得唔得? 好想買把放係房

即係激光劍都會犯法
爪刀唔犯法
帶出街另計

蝴蝶刀點都犯法
單邊開鋒都犯法
只係擁有都犯法
除非明顯練習刀/蝴蝶梳

所有有輔助開刀機關
或者可以用fing的方式開刀的佢都可以周你
純用手力開就合法
多數摺刀都可以單手開,練習下就可以快d

所以未開刃得唔得?

蝴蝶刀點都唔得

爪刀唔拎出街利唔利都得
犯法用途另計
即係激光劍都會犯法

法例未覆蓋到激光劍咁高科技
又唔係重力刀又唔係彈弓刀
仲要無刀刃
應該無問題

照明裝置之嘛
karambit上knifecentre睇
fox唔錯
咁啱呢排都睇緊, 鍾意呢 2 枝

https://youtu.be/tBwbsnRNEUA?t=162?t=162
呢枝係折刀, 個設計好特別, 有個扣, 擺係褲袋個時係摺起, 拔出黎個時可以出到個刃.

呢把仲有練習刀, 無開刃, 差唔多係鈍既鐵片一塊, 可能可以買

https://www.youtube.com/shared?ci=sEy23RlG2yA
呢枝就一把過, 扁身, 掛頸唔顯眼. 把刀既角度好靚

不過2把都好貴, 都係要百幾兩百美金. 而且買黎都係得個擺, 一用就坐硬. 帶係身都唔得俾人搜到都衰硬. 所以都係睇下算.

200都唔算好過份姐

200美金喎, 我覺得好貴啦。
係淘寶(我知, quality差好遠。。。), 都係講緊幾十蚊人仔。

呢種都可以即刻開喎算唔算犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞