[前線文章]我係前線,想教大家點樣保護同幫我地

974 回覆
1697 Like 8 Dislike
各位好,以下內容係我朋友嘅朋友嘅想法,希望你留低,聽下前線想你點樣幫佢同保護佢。內容已盡量精簡。

一、勿捉鬼

相信大家都知道,現場有各式各樣嘅鬼。鬼嘅工作除左㩒低手足之外,仲會跟住小隊行動嘅手足,等佢地行動完、換哂衫,跟到返屋企。務求一網打盡。

咁唔係更應該捉鬼咩?唔係,因為我地每一次捉鬼,都會引黎極大注意,甚至有人會大叫記者,或者要手足除臉罩睇樣。如果手足唔理,在場人一定起哄,又打又鎖。如果手足千方百計咁說服大家,佢係真係上前線。咁對住跟尾鬼黎講係一件好事,大家一齊幫啲狗鎖定左勇武。

所以現場唔好再捉鬼,有懷疑嘅,儘管跟佢上去前線,睇下人地做緊乜。另外向其他勇武講,再有人捉你地鬼,請立即中止所有行動,留係原地做和理非,唔好上前線。因為你已經引黎極大注意,極可能被跟蹤,上前線嘅事後被捕風險係倍增。

二、勿歡呼拍手

承上,勇武唔能夠引人注意,但同時需要人群保護。請各位見到勇武,唔需要拍手掌同歡呼,一個眼神已經足夠。

其實做得勇武,預左係無名英雄,唔需要歡呼聲,需要嘅只係人數保護同提堂有人陪。所以如果大家都想俾到佢地榮耀,可以去聲援、係其他地方寫低你地想同勇武講嘅嘢,佢地未必會應你,始終低調是一切,但肯定會睇到。記住記住,勇武係需要低調,我哋要一齊幫佢哋低調。

三、混洧視聽

大家都應該見過勇武嘅個身裝束,一直叫black bloc係想啲狗分唔到邊啲人係前線、邊啲人係後勤,增加刑事舉證困難。但如果大家出嚟嘅時候,只係着一件黑色衫,二唔係裝扮到成個勇武派咁,咁就會失去左black bloc嘅意義。請大家下次出嚟嘅時候,一齊着冰袖、用腰包、rain cover、黑色長褲、戴帽著風褸。

四、帶物資進場同幫手即場製作

見到盾係唔係好興奮呢?見到魔術用具係唔係好雀躍?其實呢啲都係要用好耐嘅時間黎準備嘅物資,準備嘅人風險好高、使用嘅人風險更高。但係呢啲物資只不過係一啲好普通嘅材料,紙皮加保鮮紙再加索帶,已經可以做盾。煙彈都係錫紙同乒乓波,大家都可以帶多啲黎!如果現場冇嘅,唔好不停向後叫,應該分散去搵、去買,然後自發地製作,咁樣先可以減輕前線嘅負擔。

講到呢度先,可以嘅話幫我推推
我要推爆呢個
今生只嫁前線巴打
今生只嫁前線巴打
今生只嫁前線巴打
要合作,就要知手足需要乜
要合作,就要知手足需要乜
要多啲人睇到
起碼成個連登都要睇到
小人見到,就無用啦
手動轉發
要全部人都睇到!
唔得,真係要多啲人知
推,多謝勇武手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞