屯門牛做得好 輕鐵站無哂零件維修 港鐵要係倉拿返十年前舊款入閘機出黎用

180 回覆
700 Like 4 Dislike
香港就業率其實好高,請唔到人比搵唔到工嘅情況更常見

請8個人(2邊方向,2出2入)做人肉八達通機,一日20個鐘,座底3更,一個站要請24個人,當$1000日(蛇頭價,不可能更低),要2萬4千一日,當cut cost淨係繁忙時段派人,都要$8000一個站。

仲有職員安全問題、保險問題...
我諗由得啲人唔拍卡會化算一啲
佢地可能遲早又攬炒派南亞人捉
想問下大家有冇見到有人check 飛
咁拆輕鐵起電車
釋放行車線又繼續服務居民
近排好似冇
有人check咪屌番佢轉頭

話自己冇八達通 售票機又用唔到
連登仔會跑輸班查飛狗?
無用,問題在於港鐵無足夠入閘機維持服務,唔係啲人故意唔拍,責任不在用家上。

更加唔講呢班人好多會轉搭西鐵,搞佢地不如cut輕鐵班次,條數圍返輸少當贏,反正之前輕鐵都係蝕錢貨,鐵路包裝嘅純物業。

重鐵果啲係物業之餘堅係鐵路
邊查到呀
佢自己都叫人搭車去第二個輕鐵站買飛
其實佢拎返舊機出嚟用 係冇損失
本來依批舊機都要銷毀 佢怕咩人再打爛?
佢一定唔會裝新機出嚟再俾人打爛
連售票機都係得幾部
維修 訂機都係錢
只要佢有一部機係到 話知佢新定舊
啲人都仲會拍卡 仲要排隊拍
問題在於1
第2點其實政府wfc? 拆得佢實拆,起唔起電車佢理鳩你

要起電車又有其他問題,車速、路況都要考慮。

舉例:之前輕鐵撞輸俾巴士,改裝咗架輕鐵,而家同裝甲車對撞都係55波,要起新電車有乜措施可以保障新電車同巴士撞都唔反車?

同埋電車站頭都係要佔路,咁釋放行車線嘅效法咪跌咗? 所以最終應該係引入區內小巴線同巴士改路線最可行。
撞過,罰過錢
仲有手足爆埋安定停車埸八達通機,做得好
文物都拎埋出黎
其實唔洗爆
求其印張黨鐵style既通告痴係部機上面
應該無人會拍
又唔會比人告刑事毁壞
不嬲都唔洗拍 就算比人捉
計返都係䁠 更何況你可以跑走
我覺得只係預左會有人再爆
所以宜家先用住舊野
新野hold住左
好懷念
同你比交通警查一樣,你架車快到佢追唔到就唔會追你
拆走留念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞