[突發] 大陸人在象徵反專政獨裁的布拉格連儂牆噴出支那納粹符號

177 回覆
71 Like 277 Dislike
如果download咗以後你去過邊蝗都會知
push
好撚on9
有中國特色既社會主義,姐係冇社會主義特色既社會主義
佢地知就唔係大陸人啦
所以咪話唔可以比中國話事,第時中國話事嘅話D中國人當全世界人都係奴材
推!!!!!
好似係社會主義
咁邊啲國家係共產國家
唯腦殘者無藥醫也
美化喇,巧立名目
共產黨就係行共產主義
共產搵唔到錢咩話自己行社會主義囉
又要鄙視資本主義
自己就比資本主義更資本主義
當啲貪官想收挖民脂民膏嘅時候咩話係共產/社會主義,咁咩可以搶走你嘅財產權利囉
我早2個星期先去完
見住啲大陸閪乜7都唔知走去同john lennon 影相
然後隔離就係大大個 FREE HONG KONG
唔知佢地敢唔敢post 微博呢
曲到圓???引戰
多謝你上水,我可以block多個
哦咁你仲唔上大陸開咪講,可以block埋
擺明獨裁國家啦
唔好COVER等佢柒耐D
其實... 共產主義同社會主義都有好多意念係近似嘅...
現代社會應該無乜純共產主義(學術上定義)嘅國家架喇

如果冇記錯嘅話, 中國起大躍進時期應該係比較純共產嘅, 當時好似係要全人類都拎晒自己嘅鋼出黎俾國家鍊鋼. 又有果D咩地區合作社, 將成條村嘅資源收集, 然後就按人頭計黎分配, 真正做又三十六, 唔做都三十六. 咁後來就發現好多人覺得唔抵, 於是就HEA做. 咁變變吓先改成社會主義, 類似係按需要/付出幾多黎決定資源分配數量. 大約係咁掛...

置於後期話咩改革開放, 攪咩經濟特區, 話咩要先讓一部分人富起來喎, 其實就係發現只有資本主義先可以令經濟高速起飛, 咁於是就吸你香港嘅人同埋模式上去開荒. 雖然話經濟發展係首要, 但面子亦緊要, 所以佢哋唔可以將全國都變成資本主義, 因為佢哋一黨尊政, 名叫共產黨, 共產同資本直情就係二元對立啦, 無可能. 所以就攪到宜家不倫不類.
布拉格之春喎大佬。。。。
學術上黎講... 真係唔算純共產嘛...
唔啱你聽... 冇計 BLOCK啦
弱智賤畜有樣睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞