SSP賽後檢討 及溫馨提示

9 回覆
5 Like 0 Dislike
懶人包睇下面紅字

今日SSP幾實算唔錯 人數比起其他區唔算好多
但係BE WATER得真係好好,
中午2~3PM 楓樹街出左防暴 大隊退到 長沙灣政府合署
BE WATER散左又聚返 之後封路做得好好
到射左大量TG 1700清左場 大隊散左去石潔尾
1730左右又轉返入SSP 其間好似冇人被拉?

SSP RB封路吸引狗力 分散其他區壓力 個人覺得唔錯
今次離SSP狗屋夠遠,將RB SET係政府合署同附近幾個十字路口
睇返之前咁多次D防暴狗 落車推最多只會跑到嘉頓條馬路(大埔道)
果道路窄車多 TG唔會放到果個位 (之前七月十四燒衣都係追到呢度)
下次再遍地開花 都應該繼續咁

到入夜見有班手足去左MK狗屋附近
每次圍狗屋都出事

太子MK狗屋只合適快閃,入夜盡量唔好留,
學下TST今日狗屋快閃放魔法好過
特別MK狗屋日日都有人奶野, 好多都係得個手術口罩既人
剩帶個口罩係祭壇鳩叫係冇任何作用架, 成日都比人包夾
去前D 彌敦道過左HSBC/花旗 果邊D路四通8達 易散水好多
如果封路已經有作用

參考返之前咁多次, 可考慮 往MK油麻地方向
行馬路,一路行一路搵野封路 , 阻交通 防包夾
分散其他區壓力仲好, 可考慮小隊行動,
最緊要兵貴神速,好似之前快閃紅隧咁

偽勇武/冇膽既可以企後D,
撤退唔好恐慌式狂跑
同埋咪再唱肥媽
空裝/得一個口罩唔好做搬運工啦

仲有下一步去邊唔該自己思考下
頭先睇APPLE LIVE, 記者話夜晚
未散哂係CWB SOGO出面有班輕裝手足 圍圈圈傾點做
有人傳 tg消息 話北角有手足被人打
之後就成班過去, 行行下 前排就話前面有狗車
跟住成堆人就向返後退
一退 後面就幾架狗車出黎咬人
結果就係拉咗三個以上既手足
唔好衝昏頭腦俾人帶左風向
得口罩既/和理非入黑好返屋企啦
特別傳有斬人既再去支援已經太遲啦
有咩睇直播確認情況先

CWB維園 同各大狗屋 天黑之後都係死位黎架

下次遍地開花有其他區互分散狗力,
要儘快搵目標,同狗屋保持距離,分散其他區壓力 (魔法又好/爆野又好)
以後邊到遊行都一定要諗住逃生路線先,

如果好似今日開始集合前已經重狗 就長沙灣遊樂場集合
可以一樣 目標楓樹街到SSP政府合署一帶 封馬路
出防暴狗就BE WATER 大埔道>石硤尾
欽洲街/長沙灣道>SSP
散左好快可以又去返楓樹街/政府合署
必要時自己區變身行返屋企先,

但係D狗都會進步,如果下次對家變陣
可以考慮去返佔旺個位 封彌敦道行車線
夠人多集合到再決定去唔去油麻地方向/返SSP / 小組行動快閃

遠離狗屋, 轉場/撤退行馬路,封路阻交通買時間
冇野做想轉場 先睇直播,唔好輕易比人帶風向,
輕裝得個口罩/跑得慢既 夜晚好返屋企啦
幫手做文宣都好緊要架, 其他留返比其他手足啦
今日6-7PM 睇返TG/FB/IG/連登全部都不停講緊開實彈,
已經唔似以前會有轉場玩突擊,其實真係差唔多可以退,
今日唔係最後一戰,留返條命仲有好長既抗爭

希望大家多D討論之後既行動點做 ,少D做偵探
唯一缺點係有段時間空左
無野做同時搞到無狗黎
推 事後檢討好重要
中間有一段時間冇野做可以考慮轉場?
主要贏在分開兩批
人數唔多但夠
一批油麻地旺角遊擊
另一批留深水埗
將九龍區戰線拉長從而令犬力不足以包圍
響呢個情況下佢哋難以孤軍深入
所以出黎都無追 來回幾次佢地乜都做唔到
而手足就有時間攻城

可惜既係有覺悟既太少 攻唔到去狗屋
但不受傷不被捕情況下攞到政府合署亦係好事

另外想講兩點個輪
太多花生友同和理非先狗就雞飛狗走
無啦啦大恐慌仲一鳩消失
其實到三點欽州街仲係好少人
係慢慢到四、五點先聚到人
如果當時狗隻無撤入狗屋
深水埗戰線可能就咁玩完

想講就係
Be water都好
對家無跑無速龍唔好跑
當時個人數差真係無必要咁恐慌

另外就係唔好退咁遠
走最快既一下唔見影
好多手足四散唔知點好
721 831 101
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞