菲林相機討論 39 [懷念民主男神牙Black]

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
兩樣野黎,
m645 對焦屏+聚光玻璃
super/pro 係2合1
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=mamiya+m645+screen&_sacat=0&rt=nc&LH_PrefLoc=2
記住screen 上面要有兩粒螺絲果隻先係for m645/1000s
日本中底機黎講,
我覺得 pentax 同 mamiya screen 應該係中上品,
我無試過645pro/super,
但 m645 塊 screen 我覺得唔錯.起碼好過晒bronica 果d
Mamiya 645 ファインダースクリーン
仲有另一樣要注意,我唔知你買左未.
一般 mamiya m645 單反body 價錢係平,
但645pro 反光鏡有件零件用耐左會老化爆裂
鏡頭就撞手神,有一期用鏡組用錯膠.果期d 鏡擺得耐會有離膠情況出現.
又其係支marco 同 f1.9 果支
左面係m645,右面係m645 1000s
唔好試bronica
根本冇人用
我想搵支移軸
Super用家
其實有諗過玩p645
只係玩P67有西屌所以先玩67
移軸就開大底啦屌
請你飲茶你幫我枱上山ok?
食左幾多個
雙軌有幾重?隨時輕過mamiya d磚頭單反
影instax wide要arca swiss先裝得落
影90要imega view 45F先有凹版
佢肯抬我帶哂~
移軸就開大底啦屌
請你飲茶你幫我枱上山ok?
雙軌有幾重?隨時輕過mamiya d磚頭單反
影instax wide要arca swiss先裝得落
影90要omega view 45F先有凹版
佢肯抬我帶哂~
講緊菲林又要玩埋即有
90mm 大把機用到
無錢買 支5.6屌唔入部graphic~
整咗隻背唔fit位
又無時間改
然後隻野擺兩擺拎出嚟用又好似漏光 都唔知做乜
Wista雙軌仲有得換wide蛇腹
再唔係4x5手持機,完全唔覺重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞