[教學] 如何成為維基百科撰寫師?

208 回覆
276 Like 6 Dislike
寫條目要有原創圖片,愈多愈好

唔好正殘撈埋一齊用

落註格式要跟足

唔好用視覺化編輯,好易錯

不過最撚煩都係啲人好撚鍾意玩編輯戰
同埋想呼籲唔好玩小學雞式的破壞。
小學雞式的破壞唔會對對家造成任何傷害,,只會增加自己人的工作量,我唔想成日mon住一大堆頁面有冇比人破壞呀。

以下係一堆連登搵返嚟的反面例子:

林鄭月娥

張建宗

將某中學的老師名改做垃圾、柒頭
push
有粵語版可以試寫,亦有 Simple English 文版
識咩文咪去寫咩文,日韓文都可以㗎
冇兩方觀點梗係寫唔到百科啦
對於一些重要的人物、事件,維基百科的確需要有兩邊的觀點。
例如《中英聯合聲明》,即使你唔同意中方聲稱它是「歷史文件」,但係中方的講法都有收錄於維基百科的價值。

喺理想的維基百科世界,你係應該以合理的比重中立地撰寫雙方的觀點。但係現實中我們的時間有限,連符合自己立場的內容都未寫好,仲邊有時間幫唔同立場的人寫埋?

我有一個「做法不完美,但可接受」的建議:
- 如果條目的內容、來源嚴重不足,導致有被刪的危機。你可以寫少少對家的講法,以求保存條目。例如8月13日機場包圍名為徐錦煬的公安數過五小時,但係幾乎無人跟進報導,全世界的焦點都放咗喺付國豪身上。我會建議寫一兩句:「文匯報於8月24日撰文批評香港機場管理局保安人員阻止警員執法,導致徐錦煬被禁錮逾五小時。」去證明徐錦煬係有持續的關注度,咁樣成件事先可以保留喺維基百科。

- 如果有人投訴你撰寫的內容比重唔合理,過於側重其中一方,要求你添加不同立場的觀點。你可以呼籲佢地自己動手寫。既然佢得閒投訴你唔中立,佢不如將時間用嚟寫嘢。只要對方撰寫的內容符合維基百科的要求(e.g. 非原創研究、有可靠來源、語調中立),就可以收錄喺維基百科。相反,佢唔符合要求就可以刪除,刪除時最好喺編輯摘要說明原因。

Ref:
徐錦煬遇襲事件
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BE%90%E9%8C%A6%E7%85%AC%E9%81%87%E8%A5%B2%E4%BA%8B%E4%BB%B6
中文維基百科「赤納粹」條目被掛上關注度模板

一個月後可能會被提删
將佢拼入另一條目再重定向就係目前唔夠料時嘅一個方法,第時再獨立開新一篇都唔遲,唔使咁執著形式
[edit] 例如英文版 Human Rights in China 居然好似一個”Chinazi” mentiom 都冇,有啲弱
Push
無錯,例如大家應該唔記得「李成康」係邊個。
但係你喺維基百科search「李成康」,就會redirect你去「李克強訪問香港期間保安爭議」。咁你就會知道搵得返佢的事蹟。
「李成康」本身唔足以建立成一個獨立條目,但可以併入其他事件。

唔係每一個人、每一件事都需要開一個獨立條目。

Ref:
李克強訪問香港期間保安爭議
https://zh.wikipedia.org/wiki/李克強訪問香港期間保安爭議
順帶一提,用手機編輯維基百科係相當麻煩。
用電腦寫會方便好多。
LM 想join
薛兄
歡迎
一開始可以周圍睇下,睇下有咩條目需要寫、需要補充來源。
除咗政治嘢之外,都可以寫下自己感興趣嘅嘢練習下。
屌,Wikipedia我只係個reader,唔係editor;你哋有經驗好多...

好耐冇見到你蒲頭
thanks Ching
一直都對呢d有文字嘅工作有興趣
nice
鍵盤戰士又可以發揮了
其實唔係一路講緊部份管理員有問題,奶共
但又取消唔到佢身份?
管理員之間記得又係一個故事黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞