[玄幻][觀察者系列]《混沌虛無》(18)

1001 回覆
587 Like 0 Dislike
幾時返原本出生嘅低階科技次元香港設分部
之前安倍晴明咪應承左和平共處,再立約?

「只要遠吉殿的成員不攻擊役使域的人,我們就不會對你們作出攻擊。」

「這樣吧,除了復仇和自衛外,役使域
的人不會攻擊遠吉殿成員。」
呢兩句有咩分別
安倍晴明係擔保安倍君龍一個人,無話其他人唔攻擊得遠吉殿。
安倍君龍係代表成個役使域(包括馭龍同式神位面)立約,唔攻擊遠吉殿
「這樣吧,除了復仇和自衛外,役使域
的人不會攻擊遠吉殿成員。」

啱啱先開完片無耐,回完氣即刻拉隊返黎報仇雪恨再打過
A: 遠吉殿任何情況下不可攻擊役使域
B: 遠吉殿可攻擊役使域,役使域可還拖,不過唔可以主動出手(包括復仇/自衛完)
修真武器
用真元力先會用
利:9up
Get 唔到a 係你講嗰個意思
A 只要遠吉殿的成員不攻擊役使域的人(條件),我們就不會對你們作出攻擊(承諾)。
結果:遠吉殿任何成員發動一次攻擊,役使域就可以發動總攻擊還拖

B 這樣吧,除了復仇和自衛外(條件),役使域的人不會攻擊遠吉殿成員(承諾)。
結果: 遠吉殿任何成員發動一次攻擊,役使域受攻擊者可以自衛和復仇,僅此而已

字面上冇大分別,實際上可利用嘅空間就好大分別,而安倍都留咗後手,先生都知道漏洞,不過以目前情況嚟睇,條件合理,可接受。
但我理解係復仇會包括總攻擊喎..
兩邊都有灰色地帶,睇點演繹

役使域可以用朋友/家人/同族子弟等等理由幫手去復仇

既然係復仇,依個對像就係針對有仇嘅人,遠吉殿只要收埋條友,佢哋就復唔到仇

同理,遠吉殿要攻擊時可以搵死士做自殺式攻擊
--------
不過如果係第一句,只要一攻擊就等同破壞條約,唔需要再執行
咁如果役使域有人撩交打
走去搞遠吉殿d人先
之後俾遠吉殿打番even打死
咁役使域又可以大條道理復仇?
撩交打點撩法?出手先就會破壞條約,安倍君龍身死道消
唔係安倍落order
係有人私下搞事咁
之後俾遠吉殿ko
安倍仲可唔可以用復仇為理由出手?
如果勇務話想報仇所以出兵遠吉殿得唔得
君龍只要管少一個人都好危險
終於明
佢係役使域嘅人就唔得
控制法則可以對抗違反承諾嗎?
但係係佢自己發誓去保證呀嘛,佢咪要盡力去管住啲人,有人唔係因為嗰兩個條件而主動攻打遠吉殿佢都即刻反噬
學先生咁落禁制落晒班友到囉
我reply錯comment
咁啊君龍都可以夾埋其他域界嘅人岀手嘅,君龍係心計L,大把漏洞
有無人提下我,戰場班人打生打死係到爭緊咩?
役使域有份就會反噬掛應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞