[今生要做美國人] DV-2021 美國綠卡抽獎討論區

233 回覆
28 Like 3 Dislike
申請將於香港時間 October  3,2019 凌晨開始
Wednesday, October 2, 2019 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4)
官網:https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/entry/diversity-visa-submit-entry.html

Instructions:https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2021-Instructions-Translations/DV-2021-Instructions-English.pdf

交form:dvlottery.state.gov

1.咩係DV-2021?

DV係美國每年一度向來自移民數字偏少嘅國家抽取幸運兒派發綠卡嘅計劃。全名為Diversity Visa Program,而本年度嘅計畫就係DV-2021。

2.咁DV-2021有幾多個名額?

55000個。(比上年多5000個)

3. 咁我申請的話有幾大機會?

以DV-2018為例,總共有14,692,258單申請 (共23,088,613人)。當中有115,968人被選中接受面試(有84人係香港人),而最後只會有50,000張綠卡按 次序分俾通過面試嘅人。

4. 點樣先有資格申請?

好簡單 只需要符合兩個條件

1.生於合資格國家(生於香港可以申請,生於中國就唔可以)

其他合資格國家請參閱instruction第16頁

2.有高中學歷or 喺過去五年入面以下列表嘅工作度做過兩年

(Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) rating of 7.0 or higher in the following list http://www.onetonline.org/)

5. 流程係點?

申請期: 香港時間 October  3,2019 凌晨 至 November 5, 2019 凌晨

抽獎:2020年頭

check結果:2020年五月五號至2021年九月三十號
( Entrant Status Check will be available on the E-DV website at dvlottery.state.gov)

面試:2020年十月

做美國人:2021年頭開始可以去美帝國住

6.申請步驟

填好Electronic Diversity Visa Entry Form (E-DV Entry Form or DS-5501),再到dvlottery.state.gov提交

記著,只可以交一次表

7.咩係綠卡?

永久居民身份。 要喺美國長期居住先可以保住身份, 坐足五年移民監就可以做公民。

8.中獎機會率咁低,點解仲要申請?

好似六合彩咁,唔買又點會有希望呢

9.咁我哋依家打緊仗,申請抽獎算唔算放棄手足?

唔算,就等我哋用香港人破記錄數字抽綠卡去賀中共七十歲生日

10.如果我發夢俾狗拉咗,仲可唔可以申請?

要睇下香港人權與民主法案最終文本
但建議申請住先,反正又唔使錢
pish
留名
留名
綠卡又唔算移民監喎,你可以離開美國不過唔可以超過半年

利申: US citizen
中左既話工作係咪大致上無限制?
唔計國家機密果D, 只係正常工種
抽了好幾年,都係得個桔

每年因為噉而去影美簽證件相,因為唔接受重用照片
離開超過半年要申請回美証
唔係有機會收咗張green card
我以為移民監即係唔可以離開

btw我以前試過走咗十幾年都入到,不過係加拿大走陸路入
以前加拿大人坐移民監都係經陸路去美國再走去第度
Year 1 抽到今年出咗嚟做嘢幾年都未成功過
生活上基本上除左冇投票權之外已經同美國公民冇咩分別
甚至入美軍都可以(仲可以快速入藉)
留名
抽咗幾年都得個吉
你中左 0.01 % 先算啦
抽中左,去到乜都要重頭黎過,真係唔係咁易,如果英文好都還好,不過有下一代應該抽下,
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞