如果生活喺戒嚴時代嘅台灣 你會生存到幾耐

334 回覆
460 Like 3 Dislike
其實保存得最好嘅係日本
大陸時期國統區言論非常開放,《新華日報》都可以喺重慶出版,結果共產黨就係利用言論自由開放嘅弱點,不停發動學潮、工潮阻撓政府剿共,再加上匪諜瘋狂滲透,連國防部作戰廳長郭汝瑰、參謀本部次長劉斐都係匪諜,根本冇得打。

大陸淪陷仲可以轉進台灣,台灣淪陷可以去邊?

《返校》嘅故事原形係「光明報事件」,而《光明報》本身就係中國共產黨基隆市工作委員會發行嘅地下刊物。至於搞讀書會就係共產黨嘅慣用手段,一開始用外國文學著作吸引你入去,再之後就慢慢俾共產主義書籍你睇,最後發展你做共產黨員。

1928年台灣共產黨成立之前已經有左派台灣學生喺上海搞讀書會宣傳共產主義,不過最後被日本政府破獲咗咁解。

你諗下《返校》嘅故事設定喺1960年代,當時國際左風正盛,如果呢班學生冇東窗事發而建立起共產主義信仰,輕則就好似法國引發五月風暴學潮,重則就變成日本赤軍搞暴力革命、顛覆復興基地。
民智未開就呃到人姐共慘主義
係支那, 隨時咩都唔做,都要死
我都係
唔會。
你講中重點
啱啱相反,當年係好多天真嘅知識分子嚮往共產主義理想,呢個係當年國際性嘅趨勢,亦都係因為咁所以有好多精英冇跟隨政府遷台而留喺大陸,甚至喺美國都要走返大陸去幫手建設祖國,最後個個都慘受迫害致死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞