前元朗神召會錦光堂 hardcore 信徒,呢間教會真係好 L 走火入魔

12 回覆
19 Like 0 Dislike
[代 po]

好多人口中極深藍嘅神召會元朗錦光堂,我之前番過好耐,以下係我嘅嘅經歷同見聞,大家自行斟酌。

我一次係跟初中朋友番,果果朋友都冇番好耐。番咗冇幾耐,啲人就叫我去「街佈」。姐係係街上面搵人去聚會,派傳單。係我 regularly 帶到幾個人番嘅時候,果時嘅組長就同我講,要我「立志做領袖」。姐係自己拆組,但前提係我要有足夠嘅人 regular 咁跟我番。無幾耐,我覺得「街佈」,帶人番變咗我嘅責任,就算幾唔想,食檸檬好沮喪都好。後來「街佈成績唔理想」仲會比人話,加上佢地灌輸啲:你帶唔到人番就係對唔住神嘅觀念,當時我成日都因為咁而自責。

聚會數字嘅壓力,隨住我留嘅時間愈長而愈大。「搵人番教會」變成初中嘅我嘅主要任務,而唔係讀書,識朋友,而呢啲組長亦什少關心。由一開始只係應邀幫手,搵到就搵,到後來變成每個禮拜都有目標,要追數,要覆數。講緊嘅覆數係每星期有個特定時間要打比組長同佢匯報約人情況,約到幾多,未 firm 有幾多,因為佢地要同上頭覆數。如果覆遲咗會比人鬧,因為佢地都會比人鬧。數字唔理想又會比人鬧,比人放飛機又比人鬧,但佢地好少會理,你比人放飛機你會唔開心,係佢地眼中就只有一盤數。數字唔理想嘅星期,連自己番聚會都好有罪惡感因為佢地講到你果果星期約唔夠人,就係對唔住神咁。連本身係好開心問人想唔想決志,都變成一項任務。果時我為咗湊夠數,就算驚因為傳福音比人討厭,比人杯,都會問學校同學。仲因為係學校傳福音比訓導主任召見。而呢啲壓力,佢地從來冇過問,什麼會用「係為主嘅犧牲亅合理化對細路嘅逼迫。我記得有一次喊住差唔多求我同學番咁濟,但佢都係拒絕咗。其實我好唔想逼同學番,但如果條數唔靚,我會比人鬧,同埋我真係信,咁樣係對唔住愛我嘅上帝。

我諗我決定離開嘅時候,係被逼傳福音由一開始淨係組聚, 聚會後 gathering 會比壓力你,到之後因為學生區真係愈嚟愈少人,連崇拜讀經啲經文都比佢地用嚟 pressure 會眾要傳福音,我就覺得真係冇再番嘅必要,CLS。

被逼傳「福音亅只係其中一樣令我壓力面臨崩潰嘅原來,另外係佢地幾乎強制性咁要求你出席所有聚會包括每個星期嘅崇拜,主日晨禱,家禱,組禱,組聚,區聚,區禱。最好日日番去晨禱先番學,放咗學就去街佈,街佈完就打電話約人,咁就係好「愛主」。佢地唔會理中學係大腦發展同吸收知識重要階段,唔會理你夠唔夠訓,有冇精神上堂,如果你同佢講咁早番晨禱再番學會累,佢會答你祈禱就會有力量,然後你會質疑咁我累係咪姐係我祈得唔好?定係我同神關係有問題?佢地唔會過問你學術發展,人際關係如何,again,係佢地眼裡面,最重要嘅都係聚會數字。

另外一樣變態嘅野係,如果你祈禱流淚又帶唔到人番教會,佢地會質疑你祈禱質素,批評你係「流於情緒亅。仲有,成班人圍埋祈禱嘅時候個領袖會望住你睇下你有冇呼求有冇舉手,感覺同集中營差唔多。

我記得有一次家 camp,咁多個領袖圍爐,唔係,圍圈,批鬥,唔係,檢討,有個領袖弱弱地提出:覺得宜家營運模式好似公司,家牧好理直氣壯咁話:有咩問題?我唔覺得似公司有咩問題
其實個領袖講嘅係追數文化,刻板,冇人情味,冇愛嘅氛圍。但顯然地,個家牧完全唔知自己帶緊班人做緊咩,我諗佢果時係堅信自己幫手「建立緊神嘅國」。然後有個領袖全程咁直視住我嘅方向,後來先知佢 bei 住我係因為我全程冇出聲。當時我咩 title 都冇,只係好似 trainee 咁旁聽,心諗:唔敢出聲會唔會情有可原?以小見人,可見佢地嘅文化有幾 tolerant : )

係神召會錦光堂嘅咁多年,我見住學生區由盛轉衰,啲領袖一個走完到一個,但佢地依然唔覺自己行事作風有問題。而我係過程中,靈命就嚟比佢地摧毀到奄奄一息,經常諗點解人地信耶穌得釋放,我信到咁抑鬱?屬地嘅生活就更加唔洗講,浪費咗我本應放係其他地方發展嘅時間。但劉牧師就撈到風山水起,又有光環,又有人脈,有錢送一仔一女去美國讀書。回應佢話搞唔掂自己生命點叫人信耶穌嘅言論,我覺得佢地都係未迷途知返,淨係識得批評,什少正面地建造信徒生命,淨係識得叫人信耶穌,dllm 比你帶到人番嚟你比個咩 version 嘅耶穌人睇?我唔知錦光堂入面有幾多警察,有幾多係黑,但我仲係果度嘅時候,有個飛虎隊嘅係區長,好似係 Yoho 買咗樓結咗婚,我希望佢知道自己做緊既野係咪神喜悅。

之後我同朋友轉番另一間教會,成個氣氛完全唔同。人地真係關心年青人,牧者真係會付出時間同你傾你嘅問題,什至出錢支援你。果時我先感受到咩係神嘅愛,同咩叫愛係犧牲。雖然果度都有所謂嘅領袖,但完全冇聚會壓力,亦冇咁強嘅階級觀念,用天堂同地獄嚟形容冇誇張到。宜家諗番轉頭,我覺得錦光堂嘅人其實唔知愛係咩,但就成日掛係嘴邊作招徠。

所以,就算唔係顏色問題,我都會話,教會有好多間,信徒有好多種,我唔想有人再受害。
PUSH
push
同樂富果間永光堂一樣 成撚日要報數 唔夠人就屌到你仆街 星期日完左崇拜就集會再俾班導師批鬥 真係慘過返工跑數
返過一次都feel 到有啲唔對路,諗諗下第二次冇再去,帶我嗰條友係咪已經俾人屌到仆街
睇晒成篇真係好有感受
翻教會翻到咁自卑 做咩都有嘢俾佢哋話
我都好希望努力愛耶穌但啲領袖唔好話唔番晨禱就唔愛主啦
利申:小六開始翻 已離開
最後因咩事走咗/走到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞