[本地籃球] 2019年香港男子甲一二聯賽討論區 (8)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
當年有布恩,可以話控制左內線
笑左
張文平普通,
J Siu可能仲差過唔少 sbl球員,感覺上,係咪狀態問題
富邦勇士今共六人得分上雙,蔡文誠拿14分,林志傑10分,替補的郭少傑12分
外援梅奧27分, 布拉 10分,賈西亞 12分

香港東方以凱爾(George Kell)37分最佳,普林斯(Timothy Price)22分次之,麥克(Michael Holyfield)16分,是東方龍獅唯三得分上雙的球員。

From ESports
誇左 d, 但係幾屈
未有全場重溫,
應該等明天先有
富邦啲波真係好爽快唔會拖
猜得好好
個人分析
Local 要出兆榮幫手key 同防守,其他後備
Price 換一個4號位,例如Esho

兆榮
Kell
張文平
Esho(假設)
Mike

咁Mike 休息or 個犯可以上Esho頂
後備又有Adam Jon Siu

咁樣打應該最好,兆榮打正選可以分擔Kell key ball, 分擔體能
而家隊波冇左可以組織既od 同Marcus (佢仲可以頂內線),local 打得好辛苦,平時可能等機會catch and shoot 3分,而家又冇空位又冇波到,唔通自己衝入去咩
Jon Siu真係好撚廢,對面隻後備台仔 6‘4 190lbs 爆佢爆到仆街
對面隻後備台仔平日唔好突出
其實Jon Siu 平日命中率都偏低
徐遠征下季去邊?
真係完全無消息
東方頹到 fb都唔 update

其實佢真心廢,6‘5係亞洲打swingman唔算undersized,問題佢射波唔穩定,控球又冇,周不時整球無力cross pass比人偷波打快攻,除左放冷箭之外就淨係識pump fake帶一下pull up射,防守更加係惡夢,對抗性極差,守off ball又唔集中,今場放空蔡文誠果球開底線右邊corner位三分簡直係離撚哂譜,魂遊太虛咁撚樣,佢同徐遠成兩個真係恨鐵不成鋼
富邦今日打得好輕鬆
今年好多local都少咗出場,連兆榮都好少見鄧志恆可以話失埋蹤
Kell係幾勁,但我感覺成件事好似睇泰那咁,單打mode,七至八成係kell單打,剩低兩成係其他人單打,無戰術可言。
球員水平太差,好難有咩戰術
好奇為何 #寶島夢想家 今天在 #彰化縣立體育館 進行本季 #ABL #東南亞職籃聯賽 主場
開幕戰,為何主力後衛台美混美 #錢肯尼 竟然是站在包廂區,而非穿著球衣坐在板凳區
或是上場出賽嗎?原因就出在工作簽證問題。

熟悉法律事務的夢想家董事長 #張承中 無奈表示,有關錢肯尼工作簽證問題,就是在測試期尚未拿到工作簽證時已經有出賽的事實,已違反勞動部的外籍人士就業服務法,未來3年將無法在台工作, 所以本季只能打客場比賽。

島島夢想家好 on9, 唔排除係東方惟一有可能win到嘅對手
一節比人cup 20分
東方頹到 兩日都唔 update fb
睇左其他隊 暫時東方好有包尾feel
東方應該唔會再有機會拎abl冠軍第一季隊隊見到東方搵到屈機外援番黎之後就隊隊都鬥外援勁 仲越搵越大牌 除左外援之外本土球員能力不足都係一個好大既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞