從學車到考車直到出牌要幾耐

31 回覆
1 Like 17 Dislike
如題,從一開始請師傅學車、筆試路試直至出到執照,需要幾多時間同金錢?
利申:新手想考自動波 私家車
依家應該要1年同1萬左右
報名排筆試:1個月
筆試合格排私家車合併試:港島202日 / 九龍及新界 259日
合格後等七個工作天出p牌
p牌捱一年出正式車牌
如果順利就大約一年出p牌

學車王網站:
學生提問
2019年香港平均學車價錢 及 學車程序介紹?

學車王助手
運輸署收費
$510報名駕駛考試(已包筆試)
$548申請學習駕駛執照(學牌)
學車(現時市面均價)
$260 - 280堂費/45分鐘
$1600 - 1800考試租車費
一堂45分鐘學費作為考試堂
總花費預估(假設學20堂)
約7900 - 8500
運輸署費用+20x堂費+考試租車費
幾年前試過六月報 七月筆試 十一月路試攞牌
利申: 棍van 1take pass
考車要Pass筆試 之後Pass埋路試,就有P牌

當你依家開始報筆試,你預返一個月就會去考20題MC,記住唔好錯多過3題,無聊就操下考車筆試apps,唔好諗住考天材波!

當你順利Pass咗筆試,你預返10個月左右就會考路試,建議考路試前2個月至3個月學!太早上堂好快無記憶無感覺,情況等於你幾個星期學一堂游水係唔會游得叻/揸得叻!

自波波一節堂45mins (約$260-$280)
二節堂90mins (共$520-$560)

通常師傅都要你學2節堂(90mins),預返$520-$560

先唔計你筆試同學牌錢!
假設你天生叻仔學10堂有信心考試,你預返學車就$5200-$5600,連埋租車考試當你比返$1800,當你1 take pass,Total 就$7000 左右,最快11個月至12個月就有P牌,前提係你真係有信心及格揸得好。否則,正常人都起碼學20堂以上。
https://eapps2.td.gov.hk/repoes/td-es-app517/WaitingTimeExtPreview.do?language=zh

你預2個月後筆試
筆試pass會幫你排期路試,預再等7個月

錢就睇你報駕院定自己搵師傅
駕院貴過自己搵

+ve:如果你係驚青類型,駕院岩你,因為駕院係成個私家場俾你任玩
路線易考好多
-ve:每堂唔同師傅教

-ve:自己搵師傅第一堂就要預左自己揸駕車出馬路行
因為自己排期,考嘅路會難啲
+ve:跟開有知你有啲咩係搞唔掂,唔止教你點pass,會教埋你揸車道理,真心幫到你之後自己揸
再補充少少!如果樓主真係想出P牌後揸車,我建議你搵私教,一嚟唔啱呀sir隨時換,可以每1堂(2節課)咁逐次比錢!去考學院成個場單機咁,要及格唔會難,但當你1個人真係自己真實揸車時,其實你會驚唔識反應。要考就考真實路試啦!你都唔會想之後有咩危險
七月筆試 十一月路試 係幾多個幾年前
巴打我想問下如果搵私人嘅話 係咪一黎就比你坐司機位舞架車?
同埋係咪教得會無咁系統化?
仲有路面上嘅知識又要點樣學? 例如撞鳩左人地架車點處理 高速公路邊條快線慢線咁呀 讓車係邊個讓邊個
我上網睇個個淨係話私人好 一黎就教你揸車 咁果d野又唔通一路等你揸緊果陣一路講?
教院路試都係喺街行
係泊位有私家地方,唔洗好似出面咁排隊
不過就貴囉
至於係唔係易考啲,真係見人見智
馬路上嘅規矩你報左筆試佢就會比本書你
本書有哂大部分你要知嘅野架喇
至於撞左車點處理冇人會教你
你上網可以睇下流程係點
或者你撞一次你咪會學識
唔該巴打我對揸車真係無乜信心 玩GTA成日撞
一年後甩咗 P 擺到正式牌
保險都仲係當你 inexperienced driver
收貴少少保費同墊底費
正式牌一年後租車都易啲
再過多一年先可以考的士牌
2014 2015年個時考港島應該差唔多時間
其實用軚盤同腳掣 係易操控過垃圾keyboard好多
1)當你約左師傅,第一節課頭45mins ,師傅會揸2轉車你睇,之後第二節課就已經叫你上司機位揸車㗎啦

2)私教點會冇系統化,情況好似你打機英雄聯盟咁,你好有系統完成咗教學模式,咁係未代表你實戰操作會好勁先最好就私教,少廢話一開波坐司機位實戰,應付千變萬化路面戰局,你先會揸得叻

3)路面知識,師傅會係你一路揸一路教!師傅位下面有brake,有咩事cfu會dump停,好少撞人車,就算撞到cfu會多數自己搞,佢哋會處理!

4)高速公路正常最右邊係最快,你唔洗諗多餘野先!考車唔會考高速公路!讓車下面有等號線,正常你行車行行下見到有就好停

5)私教會邊教邊屌邊揸,唔洗諗太多,邊揸邊認路,停車時早d用brake 拖慢車就ok
多謝巴打先 不過有咩途徑搵私人師父教
學車皇
去鴨駕考算啦
搵到個廢既師傅肥你兩次都麻煩
鴨駕人又冇車又少路又短
pass左先算啦
鴨架即係咩
駕院係咪先考泊車合格之後再排期考路試?
咁分開兩日咪要租多次車?
記得出面報考街既當年一次考晒只比一次租車錢
鴨利洲駕駛學院 最易考最少車最短程最高passing rate
down個app叫學車王,佢有wtsapp ,話佢知你想考車,之後佢會答你任何問題!然後過數send入數紙比佢!之後一星期有信封寄比你,有考筆試信及有本小冊子教你認路標!小册子hea睇得,主要你down多幾個筆試app狂做啦!pass左筆試後再whatsapp佢地,佢地會安排師傅聯絡你,之後cfu會問你幾時想上堂,其他事cfu會答你!

都係嗰句,想易pass 報駕院,但要一次性比八千 至萬幾銀學費! 想實戰型學車就私教,逐次俾錢!
跟街邊師傅 18年4月30號報 6月6號筆試 19年1月16號路試 不過肥咗
上年12月交表
1月考筆試pass左排9月中考大球場
8月先開始開始學
上左十堂(一堂兩節加埋個半鐘)就考,第一次pass左掉頭泊位但係炒左路試
之後排快期重考,上多三堂
今日pass埋路試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞