讀Law港女死唔斷氣死纏爛打,尋多幾個人就送港府兼差佬上聯合國枱面呈請之第二期報告

575 回覆
1218 Like 7 Dislike
Re:
【緊急】831,我同德國記者去左訪問前線,好多感觸。求求大家幫手,港女尋人!!! URGENT!!!! - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1528086

推香港警暴上國際祝佢地冚家富貴!!讀Law港女尋人向聯合國呈請之第一期報告
- 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1552390

又係死唔斷氣嘅港女A&V。

過去嘅weekend,香港人都過得不平安。係呢段時間,我地完成左依然非常粗糙嘅第二稿呈請,有興趣細閱請去呢度瀏覽:

Redacted draft:
https://www.dropbox.com/s/2wbz15g7e5sodbg/UNHRC%20Petition%20Draft%202_redacted%20proof%281%29.docx?dl=0

Table: international guidelines on the use of non-lethal weapons https://www.dropbox.com/s/bvx1tbmx3dhdkd7/Table%20%28International%20guidelines%20on%20the%20use%20of%20non-lethal%20weapons%29.pdf?dl=0
(港女V: 呢個table list out 左警察所使用過既武器,同埋係國際守則下咩情況(絕對)唔可以用/ 咩情況下可以合法使用。歡迎有需要既手足攞黎用啊~)

港女A表示好抱歉,因為近日太忙亂,有關facts嘅section仲係未寫好,但我會係下星期日前嘔篇完整嘅出黎的!!!

聯合國近幾星期對香港現時的混亂間或有啲動作,例如幾日前公開催促港府回信解釋有關612的武力使用問題。我同V不敢造次推論係hint緊我地香港人做野,但至起碼我地能夠肯定,聯合國唔會對香港情況陌生,我地呢份呈請可謂幾岩timing。

就算預左呢份投訴呈請不被立案,我地現有嘅內容都已經非常有向世界廣傳*、以不同渠道形式公開發佈**嘅價值。多謝各位,冇你地每一位嘅信任同參與,幾鏗鏘幾擲地有聲嘅法律分析都係徒然。

*除左向聯合國直接courier的整份呈請,我地現時及打後公佈的呈請內容將不。會。是完整的disclosure。為左保障entrust左我地嘅每一位受害人/投訴人,除非得到個別written/express consent,所有涉及詳盡或有辨認性(discernible)的句子/段落將會被移走,先至會被公眾access取閱。

**因此,我地最後公佈的呈請書將仍然會係一份redaction version,而非聯合國的完整內容。不便之處,還望見諒。

我地現時得到約過百個聯署、18宗左右的victim cases。但為使呈請更臻完善,我地仍然需要以下呢幾類受害人

1. 被白衣暴徒/警察/ 愛國黨 箍頸
2. 亂棍毆打
3. 被叫「臭雞」/「曱甴」
4. 被水砲車射中而身體感到痕癢/ 刺痛

同時間,我地係過去呢個禮拜亦都成立左3個taskforce負責各種工作同研究 – 對聯合國事務熟悉的人士、法律界人士/學生,以及翻譯小組(仲要人架)將新聞、各種比較general的網上supporting evidence由中譯英。

我地期望係下星期日(22/9)可以將整份呈請finalise,並且係1/10或之前將呈請courier到位於日內瓦嘅聯合國。

與此同時,請reach out過我地而又未交brief statement的受害人們,見字請係最遲星期四send statement俾我地。理解到有啲人懶打字,錄音都可以架!萬謝啊!!!

另外,我地想講:

好多人同我地道謝,話我地辛苦了。

夠啦下!!再咁客氣翻臉架!!

我地做嘅野,微不足道;我地都會上街,但遠不及在街上留守做最後一陣流水嘅每一位辛苦。

又如果,你執意地誤以為我地做嘅呈請好似(懶)勁勁地,咁係因為,我地在香港成長、接受教育。無香港,無港女A & V。如果真的要道謝,我地真心受唔起;我地反過來要多謝嘅,係孕育左我地嘅香港。我地大個仔大個女了,係時候要輪到我地,去守護建立返我地嘅家。

願天佑我城我邦。

願所有榮光,毫無保留的,全歸香港。

*有興趣同我地line up嘅所有受害者、香港市民、手足,乜都好,可以透過以下途徑搵我地:
Email: sue9popohk2019@gmail.com
Ig: knowyourrightshk
Telegram: @angiete / @venisawai

*港女A借位:有社工係其他場合reach out過我,希望可以為被捕人士或其他因呢場運場而心理不適的人提供服務。社工本人都係90後,唔使驚會好奇怪,大家傾下計咁架咋。如果有需要,或者覺得身邊有人需要,歡迎搵我地啊!
721 831
pish
721 831
721 811 831
Push
612 721 811 831
推俾受害人見到
721 811 831 新屋嶺
!!!!!
幫推
Push
加油!
721 831推!
多謝 辛苦喇!
絲打有冇share去FB 始終唔係個個上連登
幫推
支持港女
港女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞