[ Fresh Grad ]打唔打去問面試結果好?

39 回覆
0 Like 28 Dislike
事源係咁,上星期五見左份工,對方當日已經傾左人工福利我要負責做乜同公司有幾好等等,直頭拎埋電腦出黎俾我望個project有d咩到時要我幫手好人跟住話星期一打俾我
但到依家都無聲氣係咪代表唔請?

甘我打唔打去問好如果打甘用email? Whatsapp定直接call好?

利申:有公司電話同幫我面試果個人既電話。

【922攻略流出】
907加強版配合hkmap live
更「大局」交通測試,彩虹戰衣、影帝、機巴、塞鐵、嶄新突擊RB、私家車傾巢而出,裡應外合
+機場員工集體Call Sick
+雷達站/機場附近新搞作
+大量中港貨櫃司機加入物資支援!

更多攻略,陸續公布,敬請留意
打去問下囉
冇電話當唔請,好多話打返比你係客套
甘當初又俾希望我
其實唔洗問,要請自然會打黎
問HR係耍你,報過第2份工

試過有份工見完好耐都無消息,番咗第兩份工先打黎比offer, 最後叫佢加多少少先轉去做,變相加咗人工
見到你打個甘字決定唔請你
當時我見佢好似好急要人,講到明想快d俾我返工,不過其實都只係過左兩日。希望佢只係忙
講真都幾想返
大公定細公司先?
大公司,office有成百人個啲,真係可以隨時兩星期後先覆你架
呢d真係唔可以當真,中過好多伏
有時人地都會想in多幾個再揀,大公司請人內部批都一頭半個月

一路等一路搵
細公司
仲等我咁高期望原來只係被挽
先sd email
十幾分鐘後先打電話
問收唔收到email
先再問會唔會知道結果
咁會比直接call好d咩😂😂😂
一定
但我係咪應該等一星期後先
呢D叫“誠意”同“心機”
你直接打去問
人地無你資料
靠你講就要抄低呢樣果樣
比著你聽完電話無拉拉多多樣野做
你會咩態度呢唔知

你sd email
sd完比曬時間人地
如果對家收到又見到又願意幫你check就當然好喇
但就算佢懶西左無check 你再call果下有很少程度上係佢失職(我係咁覺得)
因為有record 理論上佢唔可以唔做野
而咁岩你封email又有曬資料 唔使佢抄
做起事上黎
會唔會方便到人地多D呢?
出黎做野的而且確係prefer 以email多過收call,如果係自己同事,就算收到call,都會叫佢再send返個email黎
多謝support
當時HR話要知會老闆一聲,無問題就星期一call我,仲有講埋我返邊間Office同係咪即刻可以返工。但依家無call其實我諗姐係有問題
原來係甘,多謝巴打提點
原來係,多謝巴打提點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞