翻譯咗Enzo Mazak「給香港人的信」希望畀多啲人睇到

297 回覆
417 Like 2 Dislike
外國人觀感黎講見我地一有暴力唔多唔少點都割蓆架啦,但我地要做既唔係縮,打福建幫係要話俾人知個班係黑社會唔係普通市民

今時今日我地已經知道香港民意唔好逆轉,但再黎我地又要驚外國民意逆轉? 求其將元朗北角荃灣整個合集佢地已經知咩事啦

堅決支持c鳥,文宣輔助
推!
人地好心講你又針一言堂啦咁不如
其實講咁多做咩
一齊開個Twitter A/C係下面留言解釋咪ok
話返比佢地知係佢地之前瘋狂打人先
將佢地講到同721打人班老黑冇分別
一場星運動一轉向暴力 一定會有小部分同路人唔認同 但我地要諗下同我地最後取得成功係唔係有必然關係
大家要明白 政府既情報係會收得足
舉個簡單例子 就算美國人民轉風向 都唔會影響到美國政府同埋美國政客對中國既取態
中文版再推!
我諗唔係想唔想反擊藍屍問題
藍屍因為破窗效應, 成日打人無代價, 甚至乎拎兩把刀去斬人, 斬到人入ICU
但黑警係唔會拉呢班最暴力既人, 藍屍暴力往往係唔洗付出代價
被打被斬既好多係和理非, 只係貼下連儂牆, 絕對會有人因為呢班藍屍而唔敢出黎貼文宣
依家, 我覺得有必要令佢地唔再覺得係完全無代價, 所以反擊唔係單純為咗向佢地報復, 而係令到藍屍出黎搞事前, 有D顧忌, 從而保護和理非

當然, 本人絕對唔建議濫用呢種自衛手段
藍絲打完人又唔會比人拉,又唔會比人告,我地還完手仲要比外媒屌?真正殺人放火金腰帶
對面玩群眾鬥群眾好叻,加埋媒體控制
除左靠文宣好難解決
手足生命有威脅唔還手只會令下次更加多黑社會藍絲出黎

打還打,打斷手腳算,打頭多血唔好睇,又不利文宣組手足做野
無乜血,制服到就易d講成為正義文師
所以我諗
同藍屍既衝突可免則免
我地而家靠外國打贏場仗
國際形象最重要
仲有加強5大訴求既文宣同連貫性
例如用取消中文口試同聆聽卷去prove真雙普選既需要

可以逃走時就走
走投無路再反擊都未遲

點都好
做法不完美、可接受、要改善
我唔係講香港人呀
打到死我都唔割
我講緊係外國人眼中呀

重點:
(1) 反擊黑社會OK, 但打藍絲實在無道理
(2) 唔需要黑衫, 用多元顏色代表番所有"香港人"
(3) Be water
P仔照推
可免則免
甚至主動逃走(當然走投無路就緊係反擊,任由自己受傷唔係上策)
雖然好似驚左佢地咁
不過視覺上就變左有班持不同政見既分子攻擊示威者
對形象有正面作用

今次社運同其他國家既示威唔同
人地純粹想改變內政,唔洗靠外國幫手
所以冇國際形象呢個問題
但我地相反係靠外國先贏到

我唔會話靠武力升級係負面行為
但唔好直接複製人地嗰套黎用/人地都係咁點解我地唔跟,係咪有道德潔癖
避免同藍屍衝突,因時制宜呀
Be water, my friend.
1 文宣跟唔上。 twitter戰線唔夠人
2 獅鳥無論打咩人都好,都係有理說不清
所以緊記唔可以主動出手
3 開始要認真諗去標籤化問題,而家好多人覺得黑衫前線係小眾,我地要表達示威者唔係小眾,真係要搞一次遊行係彩色以表我地係多元人組成
平民化
唔好拆港鐵
做多D和理非左膠野
外國大眾最鍾意睇
black bloc大前提係警察真係跟規矩做檢控, 可惜香港情況係根本唔志在成唔成功檢控到人, 只要捉到就即場打到佢殘廢, 既然係咁, 係國野新聞出現黑衫畀狗暴打, 同街衫畀狗暴打, 所表達嘅效果明顯後者更有力

與其整場運動最後有機會因為一直爭取都冇效, 最後民氣消晒失敗, 不過趁大部分人都有心有力, 試下其他抗爭手法

街坊bloc個人覺得唔會令我地變弱, 前線e.g.火魔法師都可以照舊黑衫, 掟完就入遮陣除咗佢換件街坊衫, 將成場運動由黑衫嘅事變成全香港嘅事, 令果d街邊食花生嘅人/唔敢出手但係擺明唔支持嘅廢老都變成我地一份子
我明呀
嗰日我睇到藍屍俾人打柒我都好興奮
敵人反對就我擁護姐,但而家朋友反對.....
咩先係最重要大家好醒目都知道既
當然就算再打我都唔會割蓆
不過既然be water,有負面反應既事要改無可厚非啦
我講既唔接受咪再斟點做囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞