788 中國鐵塔 苦主

1001 回覆
6 Like 22 Dislike
佢老味就算業績好都係會妹妹吓
星期一唔會好消息出貨呀嘛 已經見佢橫行妹咗成個月
依家買要放幾年...
出6G果陣?
睇下個pe先
1蚊我都唔會買
好低姐 同埋5G係未完全開始 佢5G發射站既租金仲未開始 過一兩年PE就會大覆降低
你可以比較下美國電塔 已經由股災升返上黎仲要創新高
依隻唔係睇PE,因為佢depreciation 比 maintenance capex 高好多,所以net profit唔能夠真實反映佢個earnings power,睇EBITDA、CFO或者FCF先合理
對呢隻鳩野有冇咩評價
下星期一準備火箭🙂👍
今日買就叫糊
788個business model其實唔錯,單塔實際回報率其實唔錯,隨著單塔平均租戶繼續上升(我理解應該係2014年三大鐵塔合併之後,先開始做多租戶模式),單塔回報率應該可以再升。加上,三大營運商都係股東,基本上壟斷曬成個宏塔業務,所以個moat應該好強。

但正正因為三大營運商係股東,所以788對下遊既議價能力好弱,加上三大營運商自己都要提速降費,所以注定788無加價能力。係上市之前已經減過一次價,2022年合同到期時,可能又要再減。

有好多人會拎Amt對標788,但事實上amt並非由營運商控股,佢對下遊議價能力自然強好多,所以788唔會有amt既估值,如果拎同樣由營運商控股既鐵塔公司黎比,788既估值其實唔係特別平。

另外,係5G建設期入面,其實最需要起既並唔係宏站,而係微站。微站好多時候係起係d公共設施上面,例如,交通燈同大廈之類,所以三大營運商唔需要好似宏站咁,要通過多租戶黎分擔鐵塔既固定成本。我估三大營運商有可能會自己起而唔係要788幫手起。(但依個point我無cross check過三大營運商嗰邊既說法,有錯請指出)
5G網絡聯通同中電訊用同一個網 所以應該會小1個租客
一開始我以為得電訊商要租塔 但係睇返原來啲塔唔係得電訊商租 仲有好多其他客
同埋佢上年開始搞室分業務 依方面應該仲有排增長
仲有佢搞埋能源 減少電費
等佢怖好晒局之後擺係到等收租真係好過搶錢

一陣貿易協議要中國開放電訊市場既話 多一兩間電訊商佢就發達
(依個純FF)
知唔知其他客戶係咩類型既客戶?我睇返2019年有97%既收入都係黎自三大營運商,佔比始終都係好高,短時間未必擺脫到依賴三大營運商既問題,但未來開拓三大營運商肯定係大方向。

Btw,你知唔知室分業務同本身鐵塔業務有冇synergy?我唔太熟電訊既實際背後技術。
知唔知其他客戶係咩類型既客戶?我睇返2019年有97%既收入都係黎自三大營運商,佔比始終都係好高,短時間未必擺脫到依賴三大營運商既問題,但未來開拓三大營運商以外既客戶肯定係大方向。

Btw,你知唔知室分業務同本身鐵塔業務有冇synergy?我唔太熟電訊既實際背後技術。
有啲地方覆蓋唔到會直接係果邊起座塔比佢
又有啲公司要私人一個發射站 佢業績都有講提昇左好多租戶數
睇佢官網都有好多無諗到既業務

例如4G/5G訊號穿透唔到室內就要係室內做個extend 我理解既室分係咁
公報首季業績啦!自己做吓功課,但專家話市盈率高,增長慢
睇佢數據似乎出乎意料...未知星期一表現如何呢
其實呢隻應該幾錢入呢
我自己計過 差唔多一蚊先抵買
不過有冇可能跌到一蚊啦
佢條數好似做得唔錯
如果係做嘅話
排左$1.75 2手
希望接到貨啦
市場無反應wor
我睇$1.8x幾就走 唔想罰坐
不過遲啲有機會 會入幾手長擺
幾硬淨喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞