去到依家,仲有兩件事大家應該做,但係未做

17 回覆
10 Like 0 Dislike
知唔知點解香港人會有所顧慮,處處綁手綁腳,好多嘢唔敢做? 係因為要諗埋將來阿。 入咗冊、留咗案底,係香港嚟講已經輸咗一半。搵工難,家庭破裂,將來亦好難有好生活/向上爬嘅機會。所以有好大部分人只會出嚟行下叫口號,玩下twitter 洗下版,做和理非。

如果佢地知道唔好彩出咗事,將來嘅生活都有保障,係咪會令香港人更加放心同放膽去做?

因應今次運動而被捕 / 被炒嘅心持續上升緊,612 or 星火 or 其他基金將會對於打官司會有相應嘅支援,雖然我覺得唔係非常有力嘅支援。 但係仲有一班人告唔入,或者因為敢言/被篤灰而失去工作影響生計嘅人,佢地都因為運動影響咗自己生活。所以我建議成立以下兩個基金/平台:

1. 良心僱主 + 真香港人平台
主力幫助香港人做搵工配對,尤其是因為運動而被捕然後出獄,因為敢言發聲而被炒嘅人。等佢地之後可以繼續維持生計,唔洗因為未來而感到無助同擔憂。

2. 義士生活支援基金
最主要對象都係各被捕、被施以酷刑、811、831、岳義士等等,不能盡錄。 鑑於以上人士有可能短期 / 長期無法工作,受傷以至影響工作能力,或者各項日常開支/住宿問題,需要不同程度嘅幫忙。 基金應該對各受傷受影響人士發放一次性 / 持續發放生活支援,幫助各香港人渡過難關。

香港人最多和理非,唔能夠付出自己嘅全部,最多就只係錢,咁就唔該你地係呢方面盡最大努力,幫助前線人員。
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞